• Jerko Ivanković Lijanović: Oporezivanje rada mladih freelancera je pljačka – nakon 7.10. usvojit ćemo novi Zakon o porezima i doprinosima!

  ”Tijekom svog dugogodišnjeg političkog djelovanja, uvijek sam glasno bio protiv oporezivanja rada. Narodna stranka Radom za boljitak i ja već godinama iniciramo i zalažemo se za rasterećenje plaća bilo koje proizvodnje i rada jer je nedopustivo da iz opterećenja na rad punimo proračun i fondove u  BiH, čak i kada se radi o radnicima koji imaju plaće iznad prosjeka.

   Boljitkov Zakon o doprinosima koji smo predlagali i ranije i koji se nalazio u parlamentarnoj proceduri prethodnih godina podrazumijeva ukidanje doprinosa na plaće u proizvodnom sektoru i on je rješenje za naše građane i za otvaranje na stotine novih radnih mjesta koje aktuelna vlast nikada nije uspjela obezbjediti.

   Iz tog razloga, posebno treba da zaštititmo mlade ljude, u ovom slučaju i freelancere, sve one koji iako primorani, nisu odlučili otići iz BiH već su sami sebi stvorili ideje, iskoristili svoju pamet i sposobnost koja je cijenjena svuda u svijetu osim u domovini i proizveli nove vrijednosti. Mladi freelanceri koji novac zarađuju iz drugih zemalja i troše ga u Bosni i Hercegovini ne rade to jer imaju sigurne poslove i egzistenciju u Bosni i Hercegovini već upravo jer zbog silne administracije i onih koji platu primaju na račun stanovnika BiH, sada žele dodatno zaraditi zavlačeći ruke u džep i njima.

   Radna mjesta u proizvodnom sektoru u FBiH su oduvijek najugroženija i taj sektor mora biti u potpunosti oslobođen od doprinosa.

   Nažalost nerealno je očekivati da će Vlada FBiH išta poduzeti u ovom predizbornom periodu u vezi oporezivanja radnika, pa tako i rada freelancera, ali ono što je realno, uvjeren sam da ćemo nakon Općih izbora 07.10. zajedno, svi stanovnici u FBiH pobijediti aktuelnu vlast i na prvoj sjednici Parlamenta FBiH  na dnevni red staviti Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima u koji ćemo uvrstiti i prava freelancera te ga i usvojiti.

   Nakon 07.10. rasteretit ćemo proizvodni sektor, povećat i ojačat domaću proizvodnju, smanjiti utjecaj sive ekonomije, spriječiti rad na crno, otvoriti na stotine hiljada novih radnih mjesta i zaustaviti odlazak mladih koji su odlučili ipak ostati u Bosni I Hercegovini i sebi stvoriti nove vrijednosti i zarađivati od svog rada”, poručio je kandidat za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 7.10.2018. Jerko Ivanković Lijanović.

Comments are closed.