• Ilija Šljivić: Redovni poticaji su ključ za razvoj poljoprivrede u HBŽ

    05_bigU sklopu redovitog obilaska i upoznavanja kooperanata, a sve u okviru Plana i programa rada Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije za 2014. godinu, ministar Ilija Šljivić proteklog je tjedna boravio u radnoj posjeti poljoprivrednim proizvođačima u općini Glamoč.

    Tom prilikom je posjetio obiteljsko gospodarstvo Reske Vidimlića, koje se bavi uzgojem muznih grla i proizvodnjom mlijeka u mjestu Vidimlije, u kojem vlasnik raspolaže sa 120 grla krupne stoke i dnevno otkupljivaču predaje oko 1250 litara mlijeka. U razgovoru s domaćinom ministar je doznao da je gosp. Vidimlić jako zadovoljan dosadašnjom suradnjom s resornim županijskim ministarstvom kao i visinom poticaja, kako na županijskoj, tako i na federalnoj razini. Iskazao je primjedbu na kašnjenje isplate federalnog poticaja, jer mu ovo kašnjenje isplate poticaja stvara probleme prilikom kupnje sjemena za proljetnu sjetvu. Vlasnik ističe zadovoljstvo stanjem u svome obiteljskom gospodarstva i očekuje povećanje vlastite proizvodnje, što dokazuje činjenica da su nedavno završeni i posljednji radovi na izgradnji dodatne staje za cca 150-200 grla stoke.

    Pored obiteljskoga gospodarstva Vidimlić, ministar je posjetio i obiteljsko gospodarstvo Envera Smajića u mjestu Biličići, koje u svome vlasništvu broji 100 grla krupne stoke i dnevno proizvede 750 litara mlijeka.
     I ovdje se ističu isti problemi, problemi s kašnjenjem isplate federalnih poticaja, ali vlasnik gosp. Smajić kaže kako je zadovoljan s obzirom na cjelokupno stanje u društvu.

    „Jako sam zadovoljan viđenim prilikom ove posjete. Vidim želju i volju za unaprijeđenijem vlastite proizvodnje koja kroz vlastita investicijska ulaganja daju višestruke rezultate i želja mi je da se ovakav proces razvoja proizvodnje nastavi u istome smjeru. Na Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije je da kroz svoj rad i poticaje koje daje poljoprivrednim proizvođačima pokuša pomoći u prevladavanju njihovih problema kako bi zajednički pridonijeli razvoju ove poljoprivredne grane“ – kazao je ministar Ilija Šljivić.