• Lijanović: Vladajuća koalicija od 10 milijardi KM da izdvoji po 0,1% i spasi radna mjesta koja je otvorila proizvodnja maline

  Nakon mojih zahtjeva prema ministru Dediću i ministrici Miličević za saniranje šteta u malinarstvu zbog ukidanja izvoznih poticaja desio se pomak ali nedovoljan. Na inzistiranje velikog broja proivođača malina da i dalje tražim da provedu moja tri zahtjeva i tako sačuvaju dostignuti razvoj malinarstva kao perspektivne grane u BiH tražim hitno djelovanje vladajuće koalicije koja raspolaže sa preko 10 milijardi KM proračunskih sredstava koje im mi poreski obaveznici uplaćujemo svake godine. Neka izdvoje samo 0,1% sredstava i spase desetine hiljada radnih mjesta koja je otvorila proizvodnja maline.

  TRAŽIM:

  1. vraćanje ukinutih poticaja izvozu koje sam ja uveo u svom mandatu i definiranje izvoznog poticaja u iznosu od 1KM po 1kg,
  2. određivanje minimalne otkupne cijene maline od 3KM po 1kg što je i manje nego je bila cijena prošle godine,
  3. aktiviranje mehanizma Razvojne banke za osiguranje sredstava otkupljivačima kako bi mogli otkupiti i isplatiti maline proizvođačima.

  Očigledno je da neka od postojećih riješenja da se ukine poticaj od 0,40 km za proizvodnju maline i odredi otkupna cijena 2,5 KM praktično znači otkupna cijena 2,1 KM što je potpuno neprihvatljivo za proizvođače.

   

  UČLANI SE i učlani sve svoje prijatelje za podršku malinarima

Comments are closed.