• Našim prijedlogom se trajno rješava pitanje jednakopravnosti Hrvata

  25.08.2014. Detalj sa sastankaŽupanijska organizacija Narodne stranke Radom za boljitak Zapadnohercegovačke županije, sinoć je u Širokom Brijegu održala redovitu sjednicu, na kojoj se razgovaralo o Boljitkovom programu ”Program za 10” za predstojeće izbore, te o ustavnim promjenama, i rješavanju hrvatskog pitanja jednakopravnosti, te o ostalim aktivnostima koje se sprovode za predstojeće izbore.

  ”Narodna stranka Radom za boljitak je u proteklih 12 godina svog postojanja uvijek nudila rješenja koja imaju za cilj stvoriti socijalno, ekonomsko i pravo okruženje u kojem će svi građani Bosne i Hercegovine živjeti u okruženju pogodnim za razvoj poslovanja i životom dostojnim čovjeka. Da bi se to postiglo potrebno je usvojiti Ustavne promjene koje Boljitak zagovara, čime bi se trajno riješilo pitanje jednakopravnosti Hrvata, što do sad nije slučaj jer se odluke donose natpolovičnom većinom koju Bošnjaci uvijek imaju. Po sadašnjem omjeru snaga da svi Hrvati glasuju za jednu političku opciju u PFBiH maksimalno mogu imati 23 glasa od mogućih 98, jer nema mehanizma zaštite koji mi predlažemo.

  Našim amandmanima predviđeno je da odlučivanju mora pristupiti najmanje po jedna polovina članova Vlade iz svakog od konsitutivnih naroda, čime bi se osiguralo da hrvatski ministri po prvi put mogu utjecati na donošenje odluka. Ovaj mehanizam bi se primjenjivao i u Parlamentu Federacije, za koji smo predložili da se nazove Sabor, i sastojao bi se od samo jednog Doma. Sabor bi donosio odluke natpolovičnom većinom od ukupnog broja zastupnika uključujući i natpolovičnu većinu glasova u klubovima zastupnika konstitutivnih naroda”, kazao je Mladen Ivanković Lijanović, koji je također nazočio sjednici.

  ”Pored ovog predviđeno je i ukidanje  Doma naroda PFBiH, ukinule bi se funkcije predsjednika i dopredsjednika Federacije i županije. Naime samo ZHŽ ima trenutno preko 60 milijuna duga, a njezinim ukidanjem i ukidanjem ostalih županija uštedjelo bi se do 500 milijuna maraka, koji bi se mogli upotrijebiti za otvaranje novih radnih mjesta”, dodao je Lijanović.

  Također na sastanku je županijska organizacija jednoglasno usvojila prijedlog deset ključnih mjera za boljitak građana nakon općih izbora:

  1. ukinuti županije i ojačati lokalnu samoupravu,
  2. ukinuti doprinose na plaće u proizvodnom sektoru
  3. osigurati proizvodnju dovoljne količine hrane za potrebe vlastitog stanovništva
  4. maksimalno iskoristiti domaće potencijale za proizvodnju energije

         5. osigurati završetak izgradnje  prometne infrastrukture i staviti je u funkciju za potrebe gospodarstva i građana

  1. osigurati računala svoj djeci u procesu obrazovanja
  2. osigurati svim građanima zdravstveno osiguranje
  3. smanjiti korupciju uvođenjem e-uprave
  4. osigurati dječji doplatak za svako dijete
  5. radnim ljudima vratiti vjeru i dostojanstvo da rade i žive od svog rada