• Povećanja poticaja, daju velike rezultate

  20.07.14. Detalj tokom obilaska“Posjetom područja od Tomislavgrada do Bihaća, uvjerili smo se još jedanput da imamo izrazito prirodno bogatu zemlju i jako vrijedne ljude. Samo u tom području može se proizvesti dovoljno hrane za potrebe cijele Bosne i Hercegovine. Na nepreglednim pašnjacima koji su danas uglavnom prazni postoji mogućnost da proizvedemo mlijeka i mesa za potrebe svih naših građana.

  Posjetili smo neke od vrijednih povratnika koji su sa svojih deset prstiju bez podrške države u bilo kojem pogledu uspjeli podignuti određena stada. Sada su jako obradovani poticajima za koje smo se izborili u proteklome periodu i imaće mogućnost da uz podršku Federalnih poticaja nastave svoj razvoj”, rekao je dopremijer Federacije BiH I ministar poljoprivrede, vodoprivrede I šumarstva Jerko Ivanković Lijanović prilikom posjete imanju Grubor Steve u Bastici pokraj Drvara.

  Uz dopremijera i ministra Ivankovića Lijanovića, Basticu je također posjetio i ministar poljoprovrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona, Ilija Šljivić. Inače, Grubor Stevo sa ostalim članovima svoje porodice uspješno se bavi uzgojem ovaca i goveda kao i proizvodnjom mlijeka.

  “Povećanjem poticaja od 30% pa preko 100 % kako u kojoj proizvodnji, stvorili smo pretpostavke da u budućnosti ne uvozimo 80 % hrane a samo 20 % proizvodimo, što je to sada slučaj, nego da proizvedemo dovoljno hrane za naše stanovništvo.

  Strategijom razvoja poljoprivrede u narednih pet godina kojom predviđamo povećanje poticaja u poljoprivredi za 2015. godinu na 150 miliona KM, za 2016. Predviđamo 200 miliona KM, 2017. 250 miliona a za 2018. godinu 300 miliona KM ćemo osigurati našim proizvođačima adekvatnu potporu, kako za proizvodnje, tako i za neophodne investicije kao što smo se uvjerili i kod ovog proizvođača kojem je neophodno za daljnji razvoj izgradnja modernih proizvodnih objekata i za goveda i za ovce.

  Povećanjem poticajima našim proizvođačima, mi smo ispunili obećanja koja smo dali prije četiri godine. Time potvrđujemo da smo jedna od rijetkih stranaka i ljudi koji ispunjavaju i provode predizborna obećanja u onim područima i kapacitetu za koje smo dobili podršku građana kao što je u ovom mandatu resor poljoprivrede“, dodao je dopremijer i ministar Ivanković Lijanović.

  20.07.14. Obilazak