• Ministar Knežiček pustio u rad još jednu bušotinu na rudniku soli Tetima

    Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva u prošloj i ovog godini izdvojili su 800 hiljada KM za bušotine na pogonu ”Tetima” na Majevici. Proteklih dana puštena u probni rad peta po redu bušotina u posljednje dvije godine. Ova bušotina predstavlja nastavak investicionog ulaganja u domaće prirodne resurse. Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo ovim pokazuju da imaju sluha za potrebe privrede, kako bi se stvrili preduslovi za njen dalji rad i razvoj, istaknuto je tokom puštanja bušotine B-88 u rad.
    “U narednih godinu dana ovdje će se vršiti otapanje soli i stvaranje inicijalne komore, a onda će narednih šest godina prema Sisecam Sodi Lukavac i Fabrici soli u Tuzli ići ekploatacija slanice” , istakao je Ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček.

    Za ove dvije bušotine Vlada Tuzlanskog kantona je izdvojila 300 hiljada KM, a za prethodne tri bušotine uložila tokom prošle godine je izdvojeno dodatnih 500 hiljada maraka.

    Najznačajnije je da danas imamo dva velika proizvođača koja koriste ovu vodu u hemijskoj industriji, da imamo najveću investiciju, to jest fabriku Sisecam Sodu Lukavac, našeg turskog partnera i Fabriku soli u Tuzli kojema želimo stvoriti preduslove za dalji razvoj i povećanje proizvodnih kapaciteta, a bitno je istači da je ovo i poruka svim stranim investitorima da Vlada Tuzlanskog kantona prati potrebe privrednih subjekata i čini ono što je u njenoj moći da im omogući nesmetan rad i razvoj.