• Ukinimo kantone i smanjili smo kriminal a ojačali privredu

    20.03.14. Damir Cardzic pressDopredsjednik Boljitka iz reda ostalih, delegat u Domu naroda FBIH i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, danas je na sjednici Doma naroda FBIH nastavio svoju bespoštednu borbu za boljitak BiH privrede, za zaštitu zakonitosti i očuvanje radnih mjesta a što je odraz sveukupne slike Boljitkovih načela i principa.

    „Preraspodjela javnih prihoda od MMF-a treba da svim kantonima budu raspoređena shodno zakonu i aktima koji nalažu takvu raspodjelu. Međutim KS nikada do sada nije dobio ikakva sredstva koja već godinama vraća. Još jedna velika potvrda da kantone u FBiH pod hitno treba ukinuti jeste i odnos viših nivoa vlasti u procesima pronalaska i distribucije kreditnih sredstava neophodnih za servisiranje projekata ključnih za život običnih građana.

    Tržište novca u svijetu je surovo, a odnos viših nivoa vlasti prema nižim, u BiH je još surovije. Očigledno je nasilno provođenje principa snage jačega, i ovom prilikom podsjećam da su kantoni u katastrofalnom položaju. Od njih se traži da vraćaju i daju ono što nikada nisu dobili. Čak šta više najvećim dijelom vraćaju uzete kredite u svijetu koje troše drugi. Kantoni često i ne mogu da ispune ono što im se traži jer sredstva koja su trebala sljedovati KS od MMF-a nikada nisu dobivena. Zbog toga sam, na današnjoj sjednici Doma naroda FBiH postavio pitanje koje se odnosi na sredstva koja kanton treba da dobije od tih pripadajućih sredstava. Ovakvo stanje je neodrživo i smatram da je ipak najbolje rješenje ukinuti kantone a do tad ipak pošteno i fer završiti obaveze i dugovanja prema tim kantonima. Sa druge strane, zbog zaštite zajedničke imovine, vladavine prava i funkcionisanja pravne države, danas sam također uputio oštru notu i od institucija Federalnog nivoa zatražio snažnije uključivanje u procese zaštite imovine građana KS, utvrđivanje krivice u javnim institucijama i firmama i to tamo gdje se na sva zvona o kriminalu govori. Postoje mnoge indicije, razne izjave pojedinaca, tvrdnje i optužbe u javnosti koje kažu da u nekim firmama koje su u vlasništvu građana KS postoji ili se dešavao kriminal. Dosta je bilo kojekakvog zavlačenja, optuživanja, opstrukcija i medijskih hajki i prepucavanja. Vrijeme je da svi rade svoj posao, da organi koji su nadležni za određene oblasti, pogotovo utvrđivanje zakonitosti, napokon stave tačku na neke priče ili pak otvore novo poglavlje u utvrđivanju odgovornosti, razotkrivanju kriminalnih radnji i onih koji su to činili“, istakao je dopredsjednik Boljitka Damir Čardžić, pojašnjavajući poentu upućenih pitanja i inicijative na današnjoj sjednici Doma naroda FBIH.