• Alarm za preventivno djelovanje svih u BiH

    07.08.14. Alarm za preventivno djelovanje svih u BiHVremenske nepogode ponovo su pogodile Bosnu i Hercegovinu. Najteža situacija je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, što je bio razlog posjete komandanta Federalnog štaba civilne zaštite i dopredsjednika Boljitka iz Hrvatskog naroda, Jerke Ivankovića Lijanovića, Gračanici. Tom prilikom, dopredsjednik Ivanković Lijanović uvjerio se u alarmantno stanje na terenu i tom prilikom je izjavio:

    „Mi sada radimo zajedno sa kantonalnim štabovima, pomažemo maksimalno, koliko je to moguće. Nažalost, svi smo ograničeni sa resursima zbog deficita koji se nalazi u svim budžetima od općina, kantona, pa tako i Federacije“, istakao je Ivanković Lijanović.

    Mersed Šerifović, dopredsjednik Boljitka iz reda Bošnjaka, zastupnik u Skupštini TK i predsjednik Komisije za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okoliša Skupštine Tuzlanskog kantona, dodao je kako situacija polako izmiče kontroli i kako je neophodno, što prije, preventivno djelovati. Dopredsjednik Šerifović podsjetio je da je ovo ozbiljan crveni alarm svim institucijama u BiH, te da se cijelo stanje može popraviti isključivo kroz preventivno djelovanje.

    Zvaničnici Boljitka i izabrani dužnosnici na svim nivoima vlasti uvijek su zagovarali i predlagali mjere koje moraju biti u funkciji adekvatne pripreme i provedbe infrastrukturnih projekata,  projekata čišćenja i sanacije vodotoka kao i odvodnje otpadnih voda. Podsjećamo da je dolaskom  na čelo Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Jerke Ivankovića Lijanovića, Boljitak implementacijom projekta WATSAN uspio barem malo ublažiti loše stanje prouzrokovano nebrigom u ovoj oblasti. Projekt WATSAN finansiran je od strane institucija EU i podrazumijeva sistemski i infrastrukturno uređen odnos prema vodosnabdijevanju, otpadnim vodama, samim time i rijekama u BiH. Pored ovoga, Boljitak će i dalje predlagati mjere i provoditi projekte koji podrazumijevaju da namjenska sredstva za zaštitu života građana usljed djelovanja prirodnih nepogoda jer ta sredstva moraju biti korištena na adekvatan način.

    Delegacija Boljitka posjetila je i RTV Tuzlanskog kantona, čija je zgrada pretrpjela velike štete u protekla dva dana, a jučer je bilo obustavljeno i napajanje električnom energijom, kao i emitovanje programa. Veliki studio u podrumskim prostorijama sa namještajem i opremom u potpunosti je uništen.