• Ana Bašić, kandidat Boljitka za Zastupnički dom Parlamenta FBiH: Ekonomija nas sve veže

  Najveći trošak u ovoj zemlji su propuštene prilike • Pokrenuli smo dva velika projekta za smanjenje siromaštva kroz ruralni razvoj , izjavila je u intervjuu za Oslobođenje Ana Bašić, kandidat Boljitka za Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

  • Dugogodišnja ste članica NSRB-a, povjerenica stranke u Bosanskom Grahovu, a i općinska ste vijećnica. Možete li pobrojati Vaše dosadašnje rezultate?

  – Točno. NSRB je stranka koja daje priliku mladima i ženama. Povjerenstvo stranke u Bosanskom Grahovu vodim već šest godina, a dužnost općinske vijećnice obavljam od zadnjih lokalnih izbora. Paralelno s tim, radim kao konzultant ministra za međunarodne projekte u federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Kad ste me već pitali za Općinsko vijeće, moram istaknuti da je riječ o općini koja je u potpunosti ratom devastirana, zapostavljena od svih nivoa vlasti i da zbog izrazito loših politika polako počinje odumirati. Razvoj kako Bosanskog Grahova, tako i HBŽ-a u cjelini, bit će jedan od glavnih zadataka kojim ću se baviti. 

  Jasni planovi

  • Na općim izborima 2014. kandidat ste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Kakva su Vam očekivanja?
  – Sigurna sam da će NSRB imati vrhunske rezultate. Ekonomija je ono što nas sve veže, što nas spaja i na čemu naša načela počivaju. Kao jedina multietnička stranka u državi, prepoznati smo od građana, kao i stranka koja ima konkretne i jasne planove i rezultate. Uspjeli smo značajno povećati poljoprivredne potpore, “osvijestiti” ostale aktere vlasti da moraju shvatiti značaj poljoprivredne proizvodnje kao okosnice razvoja Federacije. 
  Također, niz velikih infrastrukturnih projekata pokrenuli smo upravo kroz Ministarstvo poljoprivrede i to zajedno sa partnerima, Svjetskom bankom, Europskom investicijskom bankom, IFAD-om i Europskom komisijom. Neki od tih projekata su rješavanje problema vodoopskrbe i sanacije otpadnih voda u vrijednosti od čak 120 milijuna eura za dvadeset općina, potom višemilijunski projekt navodnjavanja u FBiH, te dva velika projekta smanjenja siromaštva kroz ruralni razvoj, koji zajedno obuhvaćaju gotovo sve slabije razvijene općine u Federaciji.  

  • Ukoliko budete izabrani, šta će Vam biti prioritet?
  – Ovo je vrlo nesređena zemlja s počesto nesuvislim, neusklađenim i neprovodivim zakonima i propisima, koji guše razvoj. Privatni sektor je gotovo pa ugašen, zbog velikih opterećenja od države. Administracija je postala surova, glomazna, aparat koji više nitko ne može nahraniti. Naš prijedlog izmjene Ustava, koji podrazumijeva ukidanje kantona, vrlo je kvalitetno rješenje. Zalagat ću se za konkretne mjere, propise i zakone koje će ovu zemlju učiniti bogatijom, pravednijom, približiti je sada tako dalekoj EU, potom vraćanju snage lokalnim zajednicama, okosnici razvoja svake zemlje, vraćanju javnih poduzeća javnom interesu, a ne interesu političkih stranaka. Kao mlada osoba, ne želim da se o ovoj lijepoj zemlji više govori kao o nerješivom slučaju. Ona je najljepša, puna potencijala i vrijednih ljudi. Njezina jedina nesreća je dugogodišnje loše vodstvo koje nema vizije, koje je izgubilo osjećaj koja je svrha njihovog posla, da su oni dužni polagati račune narodu, a ne narod njima. Mislim da su građani sazreli za novu vrstu politike, novi odnos prema radu i odgovornosti, nove, mlade ljude koji znaju što hoće.

  • Boljitak promovira svoj Program za 10, u kojem kroz deset mjera garantira oporavak zemlje, ekonomski i socijalni boljitak svakog građanina. Šta on podrazumijeva? 
  – To je zapravo set vrlo ozbiljnih reformi u gotovo svakoj oblasti. Prijedlog izmjene Ustava koji podrazumijeva ukidanje kantona oslobodit će 500 milijuna maraka na godišnjem nivou, koji se mogu preusmjeriti u proizvodni sektor, jačanje lokalnih zajednica kao nositelja razvoja, razvoj infrastrukture koja će ojačati ekonomiju. Zapravo, kada vidimo koliko novaca odlazi na plaće takve administracije, možemo slobodno reći da nam neće trebati krediti MMF-a ili drugih financijskih institucija. Napravili smo prijedlog zakona o ukidanju doprinosa u proizvodnom sektoru, kako bismo povećali njegovu ekonomsku aktivnost i nove investicije u proizvodnju. Imamo mogućnosti za proizvodnju hrane za svoje potrebe, koje trebamo ostvariti. Svjesni smo i energetskog potencijala FBiH, koji se treba staviti u funkciju i koji mora biti naša značajna ekonomska snaga. Treba smanjiti korupciju uvođenjem elektronske uprave, a svim građanima dati jednako pravo na zdravstvenu zaštitu. Ono što razlikuje Boljitkov program za 10 od obećanja drugih stranaka, leži u činjenici da smo pokazali hrabrost i odlučnost da svoje ideje provedemo u djelo, te nudimo i konkretan način kako ćemo ih provesti. Uputili smo u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjene Ustava o ukidanju kantona, organizirali potpisivanje peticija gotovo u svakoj općini u Federaciji, prikupili desetke tisuća potpisa, međutim, vladajuće strukture koje su godinama osiguravale egzistenciju svojim bližnjima i nestručnim i politički podobnim pojedincima, naravno, nisu prihvatile ovaj prijedlog. Građani se trebaju zamisliti 12. oktobra jesu li te strukture, kojima su davali podršku uglavnom zbog tzv. važnih nacionalnih interesa, doista spremne da se odreknu tolike moći. 

  Režirani spektakl

  • U akciji SIPA Meso, između ostalih, uhapšeni su predsjednik Vaše stranke i njegova braća. Šta mislite da li će to imati utjecaja na stranku ili na građane na predstojećim izborima?
  – Želim naglasiti da je predsjednik stranke Mladen Ivanković Lijanović odmah pušten iz pritvora i da ni on ni javnost ne znaju zbog čega je uopće bio uhićen. Ovakav način privođenja, pred pozvanim novinarima i TV kamerama govori o već viđenom, režiranom spektaklu, koji politička konkurencija koristi protiv Boljitka. Međutim, upravo je sve i prepoznato od građana na pravi način – kao loš predizborni trik političkih neistomišljenika i onih koji žele ostati na vlasti još 20 godina. Apsolutno svi u ovoj zemlji svjesni su da, kada bi doista na našim prostorima zavladala vladavina prava i kada bismo redali prioritete kako je pravedno, u pritvorima sigurno ne bi bilo mjesta za čelnike Boljitka. Uostalom, NSRB ima kvalitetne strukture i kandidatske liste na svim nivoima vlasti. Ovi ljudi će iznijeti izbornu pobjedu unatoč nastojanjima političke konkurencije i sigurna sam da će polučiti rezultate bolje nego ikad.