• Boljitak je šansa za afirmaciju mladih

  aaaacc3Stranačke aktivnosti polagano se približavaju vrhuncu obaveza, kada će za nešto više od jedan mjesec početi predizborna kampanja. Među strankama koje su dale priliku mladima da se nametnu i ponude nešto novo na političkoj sceni BiH je i Narodna stranka Radom za boljitak, koja je na listu kandidata za Federalni palament, predložila studenticu Mirnesu Kalajac.

  Mirnesa je jedna od najaktivnijih u ovoj političkoj partiji i nedavno je kao takva nagrađena za doprinos u radu tokom prethodne godine. Osnovnu školu je završila u OŠ Bašigovci, Srednju medicinsku školu u Tuzli i studira na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Tokom školovanja bila je među najboljim đacima, učesnik je mnogih takmičenja iz raznih nastavnih predmeta, od općinskih do državnih, za što je nagrađena diplomama i drugim priznanjima. Istakla se u raznim humanitarnim aktivnostima, kao i akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. Odlučila se postati članom Boljitka iz više razloga, o čemu kaže:

  “Boljitak je jedina partija koja ni u bilo kom smislu ne podržava razdvajanje stanovništva po nacionalnoj osnovi, što se ne bi moglo reći za ostale partije. Ja smatram da je zajednički život i ravnopravnost ključ uspjeha u BiH. Zato se posebno zalažem za Boljitkovu inicijativu UKIDANJA KANTONA. Naime radi se o ukidanju 10 kantona, 10 premijera, 95 ministara, 295 poslanika i 58 delegata, koji uživaju sve moguće privilegije na račun ovog naroda čije su firme pred stečajem i koji su na rubu egzistencije. Da bi mladima bilo jasno o čemu govorim, navešću primjer u obrazovanju obzirom da sam i ja student, ova inicijativa bi dovela do reorganizacije obrazovnog sistema u BiH. Ni jedan univerzitet u BiH nije akreditovan! Ukidanje kantona bi olakšalo efikasniju prohodnost studenata sa jednog na drugi univerzitet, što danas nije slučaj. Ukoliko želite preći sa univerziteta u Tuzli na univerzitet u Sarajevo, ne možete, jer položeni ispiti neće biti priznati, iako se radi o jednoj državi. Takođe naša politička partija je podržala živinički Konjuh u najtežim trenucima, dala više korisnih inicijativa, među kojima i brojne inicijative za odbravanje zdravstvene zaštite za zaspolene ovog preduzeća u vrijeme kada je nisu imali. trenutno radim na terenu sa poljoprivrednim proizvođačima, gdje ih anketiram i pokušavam da saznam koji su to njihovi najveći problem. Ono za šta smo se izborili na tom planu jeste novi program poticaja za poljoprivrednike, gdje su poticaji za mlijeko povećani sa 0.16 na 0.30 KM, za tov junadi sa 300 na 600 KM a za silažu 600 KM po hektaru. Moja vizija je sledeća: Dati šansu mladim ljudima da vode ovu državu, poštovati sve nacionalnosti u BiH i ne dozvoliti diskriminaciju na koju nas lideri ove države uporno tjeraju, ukinuti kantone da ne bi više mi finansirali budžetske kolapse, koji se više ne daju popraviti i jedino rješenje je da više ne postoje.” kaže studentica Mirnesa Kalajac.

  Ova vrijedna studentica medicine i članica Boljitka nalazi se na listi za federalni Parlament, pod rednim brojem 2 i računa da će imati najveću podršku među populacijom mladih:

  “Mladi do sada nisu ispoljavali sklonosti ka politici, niti su izlazili na glasanje u velikom broju. Zato me raduje što u Boljitku ima veliki broj mladih, koji žele promijeniti stanje u državi na bolje! Zato pozivam sve mlade da izađu na izbore i učine nešto za svoj boljitak-takođe i svih nas”.

  Izvor: Živinice.ba