• Demant magazinu Mreža (FTV)

    ”Ovim putem izražavamo žaljenje što ugled vaše cijenjene emisije i televizije rušite izvođenjem zaključaka u kojima iznosite laži, neistine i klevetu o dopredsjedniku Narodne stranke Radom za boljitak i bivšem ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerki Ivankoviću Lijanoviću,  iako se iz vašeg priloga od 08.05.2015. godine niti u jednom momentu ne može zaključiti da je ministar Lijanović, prekršio bilo koji zakon ili zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja, već se radi o pojedincima koji su pokušali zloupotrijebiti ostvarivanje poticaja.

    Neargumentovani su i vaši zaključci u uvodu u prilog gdje spominjete političko hapšenje dopredsjednika Boljitka, za koje je od strane Ustavnog suda BiH utvrđeno da su tim hapšenjem Jerki Ivankoviću Lijanoviću narušena osnovna ljudska prava prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i Ustavu BiH.

    Podsjećamo na činjenicu, da dolaskom ministra Jerke Ivankovića Lijanovića u Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, po prvi put u historiji djelovanja Ministarstva, svi poticaji su postali javni objavljivanjem istih na web stranici Ministarstva i od tada su dostupni javnosti i medijima na uvid, čime je ministar Lijanović postao prvi ministar koji je otvorio i raspravu u javnosti o ostvarivanju poticaja i svim eventualnim zloupotrebama. Također, ministar Lijanović je u suradnji s inspekcijskim organima, također po prvi put u historiji Ministarstva pokrenuo i značajnije kontrole o ostvarenim poticajima i suzbijanju zloupotrebe istih, o kojima i sami govorite u vašem prilogu.

    Kao jedan od dokaza tome je upravo i slučaj Farme Zvizdić iz vašeg priloga, koja nije ostvarila poticaj zato što je vlasnik Farme član Narodne stranke Radom za boljitak već iz razloga ispunjavanja propisanih uslova za ostvarivanje poticaja. Poslije toga nakon što je Farma Zvizdić promjenila namjenu objekta, naložen je povrat dobivenih sredstava još prije dvije godine, a vlasnik objekta, zbog takvog ponašanja je isključen iz Narodne stranke Radom za boljitak.

    Promjene radnih mjesta zaposlenika u Ministarstvu nisu rađene po političkoj podobnosti, već  u konkretnom slučaju Peje Janjića premještaj je izvršen zbog njegovih zdravstvenih problema zbog kojih je korišteno opravdano višemjesečno bolovanje.

    Netačno je da su poticaje dobili samo članovi Narodne stranke Radom za boljitak, što je utvrđeno i u jednom od izvještaja u Parlamentu FBiH, iz kojeg se može zaključit da su članovi Boljitka ostvarili značajno manje poticaja u poređenju sa članovima drugih stranaka, što dokazuje da se poticaji u mandatu ministra Jerke Ivankovića Lijanovića nisu djelili zbog stranačke pripadnosti već zbog ispunjavanja propisanih uslova za ostvarenje poticaja, a za sve ustanovljene neispravnosti naloženi su povrati novca i sankcije.

    Ono što je činjenica jeste da se ministar Lijanović sve vrijeme svog mandata zalagao za sankcioniranje svih onih koji su zloupotrijebili poticaje, bez obzira na stranačku pripadnost, što je vidljivo i iz Izvještaja upućenog Parlamentu, između ostalog i za 2013. godinu, koji smo vam proslijedili, a niste objavili u prilogu, a iz kojeg je vidljivo da je u 2013. godini izvršena kontrola velikog broja zahtjeva, te je izvršen povrat 1138 zahtjeva i na taj način spriječena zloupotreba poticajnih sredstava u ukupnom iznosu od 3.633.232,44 KM.”

     

    Ured za odnose s javnošću Narodne stranke Radom za boljitak