• Dijalog između civilizacija potreban više nego ikad

  1926888_10202924805014135_6177513028917259581_nKomitet za ljudska prava i dijalog između civilizacija Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), započeo je danas u turskom gradu Antaliji svoje dvodnevno zasjedanje, na kojem će se raspravljati o trgovini ljudima, suvremenom ropstvu i posljedicama koje trpe žene i djeca zbog raseljavanja u toku sukoba, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

  U radu Komiteta sudjeluje i predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i zastupnik u ZD PSBiH Mladen Ivanković Lijanović koji je i član Stalnog izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) u PAM-u.

  U obraćanju članovima Komiteta, turski ministar za odnose sa EU Mevlut Cavusoglu, istaknuo je da je dijalog između civilizacije danas potreban više nego ikada do sada.

  “Niti jedna od zemalja Mediterana ne može djelovati sama na ovom polju, a što potvrđuju iskustva sa dosadašnjim sukobima u Egiptu, Siriji, Bliskom istoku, na Balkanu, pa i danas u Ukrajini. Faktički, čitav svijet je u konfliktu i više nego ikada do sada, moramo djelovati zajedno na njihovom rješavanju, a u čemu parlamentarci imaju nezamjenjivu ulogu”, zaključio je Cavusoglu.

  Boljitkov predsjednik i članov Stalnog izaslanstva PSBiH Mladen Ivanković Lijanović u zajedničkom izlaganju s ostalim predstavnicima iz BiH istaknuo je značaj otvorenog, sistematičnog i strpljivog pristupa otklanjanju trauma koje kod stanovništva proizvode sukobi, posebno uzimajući za primjer postkonfliktno iskustvo u zemljama koje se nalaze na jugoistoku Europe.

  Na skupu su se obratili i predsjedavajući PAM-a, italijanski senator Francesco Amoruso, visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za Alijansu civilizacija Nasir Abdelaziz Naser, gradonačelnik Antalije Menderes M. Tevfik Turel i guverner Antalije Sebahatin Ozturk.

  Komitet sutra nastavlja zasjedanje raspravom o budućem angažiranju PAM-a u vezi sa zaštitom ljudskih prava u ovom dijelu svijeta.

  Izvor: vijesti.ba

  mlade

  mladen