• Dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović nastavlja povezivati BiH sa regionom

  04.02.14. Jerko Ivankovic Lijanovic i Edmond PanaritJerko Ivanković Lijanović, dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ministar poljoprivrede, vodoporivrede i šumarstva nastavlja sa ulaganjem napora i unaprijeđenjem saradnje sa zemljama iz regiona.

  U okviru ovogodišnje Zelene sedmice u Berlinu održane prošlog mjeseca, dopremijer i ministar Ivanković Lijanović sa resornim ministrom iz Albanije Edmondom Panaritom dogovorio je unaprjeđenje saradnje između Federacije BiH i ove prijateljske zemlje kao i posjetu glavnom gradu Tirani te poljoprivrednicima Albanije. Ta posjeta realizirana je danas, 04.02.2014. godine.

  „Razmijenili smo informacije o stanju poljoprivredne proizvodnje i zaključili da postoji mogućnost značajnog unaprjeđenja razmjene poljoprivrednih proizvoda. Usaglasili smo da je neophodno koristiti sve komparativne prednosti obje zemlje. Bosna i Hercegovina ima planinska područja gdje može proizvoditi proizvode životinjskog porijekla. Albanija ima jako dobru klimu gdje može proizvoditi rano povrće prije nego pristigne u Bosnu i Hercegovinu. To su zajednički veliki potencijali koji bi se u bliskoj budućnosti mogli unaprijediti i vršiti razmjenu poljoprivrednih proizvoda. Na taj način moguće je jačati proizvođače i u jednoj i u drugoj zemlji. Obišli smo i neke poljoprivredne proizvođače i razmijenili određena iskustva“, rekao je Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

  Ova posjeta poslužila je za susret sa počasnim konzulom Bosne i Herecegovine u Albaniji Fikretom Karićem.

  „Također, obišli smo i opštinu Xhafzotaj u kojoj živi deset hiljada Bošnjaka i susreli se sa načelnikom te općine Agimom Hoxha. Iskoristili smo priliku i sa načelnikom dogovorili da se poboljša infrastruktura gdje žive Bošnjaci. Uručili smo poziv ministru poljoprivrede Albanije da dođe u Bosnu i Hercegovinu i u narednim mjesecima ta posjeta će se i realizovati kako bi nastavili sa razmjenama iskustava i unaprjeđenjem proizvodnje i razmjene proizvoda.

  04.02.14. Jerko Ivankovic Lijanovic i Elmond Panariti na sastanku

  0.02.14. Press konferencija 04.02.14. Posjeta opstini Xhafzotaj