• Intervju – Admir Hasanbašić: ”Boljitak jeste i ostat će faktor bez kojeg se ne može odlučivati”

  Admir HasanbasicAdmir Hasanbašić iz Tuzle, diplomirani je inženjer elektrotehnike i profesor informatike. Ovaj nastavnik informatike u Osnovnoj školi ”Simin Han”, od 2003. godine aktivni je član Narodne stranke Radom za boljitak koji je prošao sve izborne procese, a od 2012. godine i predsjednik je i Općinskog povjerenstva Boljtika Tuzla, a iste godine je i dobio povjerenje građana općine Tuzla i izborio se za status vijećnika u OV Tuzla u kojem se bori za boljitak svih Tuzlaka.

  Narodna stranka Radom za boljitak kao jedini višeetnički politički subjekt u BiH, po svim zvaničnim podacima najbolju poziciju ima upravo u Tuzlanskom kantonu, kao i općini Tuzla. Kakav je odnos ostalih stranaka i kolega u OV Tuzla i kako su inicijative koje dolaze od strane vijećnika Boljitka prihvaćene i shvaćene od strane drugih.

  Admir Hasanbašić: ”Boljitak od samog svog osnivanja, od 2001. godine i na prostoru Tuzle oduvijek je imala stalno prisustvo. Vremenom smo rasli i ostvarivali sve bolje rezultate, tako da i sada u OV Tuzla imamo tri vijećnika, 10% ukupnog OV, koja zagovaraju principe za boljitak svih Tuzlaka po principu Boljitkovih programskih načela. Na samom početku, Boljitkov klub vijećnika je djelovao kao opoziciona politička partija, međutim zbog turbulencija u OV Tuzla prouzrokovanim i dešavanjima na višim nivoima, Boljitak je postao dio parlamentarne većine i ključni faktor u odlučivanju za bitne stvari za općinu Tuzla. Upravo nastup Boljitka kao višeetničke stranke je bio prevaga na osnovu koje smo i ušli u koaliciju s političkim partijama koje nemaju nacionalni predznak. Sve Boljitkove inicijative redovno dobivaju potrebnu većinu u OV Tuzla.”

  Šta je ključno što je Boljitak  uradio u OV, koje su bitne mjere koje ste predlagali i koje su prepoznate kao dobrodošle u Tuzli za gradnju boljitka i lakši život Tuzlaka?

  Admir Hasanbašić: ”I kada smo bili opoziciona stranka, uvijek smo bili fleksibilnija strana koja je nastojala da napravi balans u gradnji boljitka. Na samim počecima vrlo često smo imali problema sa HDZ-om, posebno u vezi s implementacijom savjeta mjesnih zajednica, međutim konstantnim Boljitkovim insistiranjem i takve stvari su prevaziđene i riješene. Ono na šta je Boljitak u Tuzli ponosan jesu projekti za poboljšanje infrastrukture u samoj Tuzli, odnosno za poboljšanje uslova življenja u lokalnoj zajednici naših građana. Sve to naši građani sve ove godine su prepoznavali i ukazuju nam konstantno svoje povjerenje koje svakim danom sve više raste i čak imamo sve više građana iz drugih političkih partija koji nam svakodnevno prilaze i podržavaju našu borbu.

  Pokretanje projekata za izgradnju mostova, asfaltiranje nekih područja Tuzle, uvođenje posebnih mjera koje su se javljale iz potrebe za odvodnjom i vodosnadbijevanjem, samo su od nekih Boljitkovih uspjeha i promjena na bolje koje smo ostvarili za naše građane.”

  Kakav izborni rezultat na osnovu svog rada i povjerenja građana Boljitak može i očekuje u TK na predstojećim Općim izborima 2014.?

  Admir Hasanbašić: ”Svakodnevnim razgovorima i radom s našim građanima, svjesni smo jako teške trenutne političke situacije. Mi u Narodnoj stranci Radom za boljitak na području TK na osnovu svojih programskih ciljeva, dosadašnjim povjerenjem građana i konstantnim radom, sigurni smo da će izborni rezultat  postignut  na ovogodišnjim izborima u oktobru biti bolji od rezultata na izborima 2010. i 2012. godine. Boljitak jeste i ostati će faktor bez kojeg se ne može odlučivati i bez kojeg bitne i ključne odluke za naše građane kao u TK, tako i na višim nivoima u cijeloj BiH.”kis tuzla