• Ivica Jurčić: Apel građanima i policiji da idu ruku pod ruku

    10.02.14. Ivica Jurcic

    ”Građani BiH nalaze se u najtežim vremenima u posljednjih dvadeset godina i njihova građanska svijest o trenutnom stanju u zemlji je budnija jače nego ikada. Prosvjedi građana širom BiH opravdani su čin prouzročen vođenjem ”loših politika” onih koji su ih doveli u trenutnu katastrofalnu ekonomsku i socijalnu krizu. Međutim građani ne smiju dopustiti da ih i dalje zavaravaju manipulatorske politike koje ih danas izravno žele dovesti u sukob sa sigurnosnim organima i onima koji su dio njih.

    Zato apeliram objema stranama da ne uzimaju jedni drugima snove, ambicije, živote, osmijehe s lica, za koje debelo već plaćaju vlastodršcima. Pozivamo sve građane da ukoliko primijete pojedince ili grupe spremne da ruše imovinu i povijesne resurse da surađuju s policijom i prijave takve slučajeve. Također i policija treba da bude što više razumna prema građanima jer su obje strane u istoj poziciji.

    Ovim putem apeliram na sve građane i na policiju, koji na ulicama izražavaju svoje nezadovoljstvo i onima koji obavljaju svoj posao, da ni u kom slučaju ne padaju pod utjecaj provokacija i ne dopuste  međusobne sukobe. Ta ista policija dolazi iz reda prevarenih građana. Ta ista policija ima svoje obitelji i domove. I njihova djeca su gladna i neosigurana i u jako teškim uvjetima pohađaju škole i bez posla su. U ovoj situaciji i građani i predstavnici sigurnosnih organa su pogođeni egzistencijalnim strahovima, kao temeljem za rušenje ljudskog dostojanstva i podlogom za manipulaciju masama od strana onih kojima odgovara da šire samo politički ambijent međuetničke netolerancije, kako bi zadržali svoje fotelje.

    Policija je dio građana i oni koji su doveli društvo u ovakvu situaciju, sinergiju za promjenama i boljitkom žele iskoristiti za još veći kaos i totalnu anarhiju, a kao glavni okidač im je stvaranje sukoba policije i građana kako bi kasnije prešao u međusobni sukob”, izjavio je Ivica Jurčić Boljitkov zastupnik u PD Parlamentu FBiH i predsjednik Komisije za sigurnost PD PFBiH i dodao da policija nije kriva, kao ni građani za ovakvu situaciju. ”Ja dolazim iz etnički čiste županije, iz ZHŽ-a, u kojoj se policiji već više od deset godina ne uplaćuju doprinosi za mirovinsko osiguranje, a slične situacije su i o ostalim segmentima društva. Zato ne smijemo dopustiti stvaranje između ostalog i međuetničke netrpeljivosti, niti da sukobi između policije i građana budu opravdanje za anarhiju.”