• Izgradnja saobraćajne infrastrukture neizostavan segment za boljitak privrede i građana BiH

    140825098.4_xl”Otvaranje tunela ”Prvi mart” jako je važan moment za FBiH kao i cijelu BiH. Ovim primjerom smo pokazali da imamo vrijedne domaće privrednike koji su u stanju napraviti najsloženije zahvate kada je u pitanju cestovna infrastruktura. Također realizacija ovog projekta pokazuje i koliko je Vlada FBiH u tekućem mandatu uložila napora da se maksimalno izgradi cestovna infrastruktura koja je važna kako za naše građane tako i za privredu BiH”, izjavio je sinoć u Zenici na svečanosti u povodu otvaranja tunela ”Prvi mart”, Boljitkov dopredsjednik, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović.

    ”U ovom momentu povezan je ključni dio Zeničko-dobojskog kantona sa glavnim gradom BiH, što će uveliko smanjiti i dosadašnje troškove samog prevoza, al’ tako i privrede, kompletnu cirkulaciju roba, ljudi, finansijskih tokova. Ovo je veliki dokaz sposobnosti naše domaće privrede, dokaz da možemo više, a ključ uspjeha je zajednički rad svih nas u BiH”, poručila je Boljitkova ministrica iz resora finansija u ZDK, Sabina Heljić.

    ”Sjedište ZDK se povezuje sa KS, i kao sjedište privrede važno je da Zenica ima kvalitetnu povezanost i komunikaciju sa glavnim gradom. Perspektive koje se tiču privrednog razvoja sada imaju napravljene bolje predizpozicije za razvoj nego prije. Svi oni koji će sutra doći da ulažu u ZDK i naše područje, imati će lakšu i kvalitetniju komunikacije. Ja se nadam da nećemo stati samo na ovom projektu, veoma bitnom za cijelu državu. Na ovom projektu se već par godina radilo intenzivno i nadamo se da će investitori i svi koji odlučuju o razvoju BiH nastaviti raditi i na putu prema sjeveru, prema granici i da ćemo moći našu građevinsku operativu staviti u funkciju i na neki način otvoriti i nova radna mjesta za ljude sa našeg kantona jer i za izgradnju ovog tunela najviše su zaslužni ljudi iz ZDK. Sada se otvara priča i o ozbiljnom političkom i ekonomskom poduhvatu i svakako da i međunarodni faktori koji prate razvoj BiH mogu svjedočiti da trenutne vlasti i oni koji učestvuju u ovakvim projektima garantiraju boljitak Bosne i Hercegovine”, rekao je Bojan Bošnjak, predsjednik Mladih za boljitak i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ZDK.