• Jaka poljoprivreda ključ za boljitak BiH

    19.08.14. Program za 10 Bosna i Hercegovina mora poboljšati ekonomsku konkurentnost i sposobnost zbog ujedinjenja evropskog ekonomskog prostora i zbog povećane razmjene sa zemljama okruženja, globalizacije tržišta i rastuće globalizacije na svjetskim lokacijama, kako bismo dugoročno mogli očuvati socijalnu sigurnost i životne uvjete naraštajima koji dolaze. To znači da BiH, između ostalog, mora osigurati proizvodnju dovoljne količine hrane za potrebe vlastitog stanovništva, a da oni koji proizvode hranu budu ravnopravni partneri svim drugim proizvođačima, kako u regionu tako i diljem svijeta. Prošlo je više od godinu dana kako je EU stigla na granicu BiH, tačnije, ulaskom susjedne Hrvatske u Evropsku uniju. Izvršna vlast na državnom nivou, nije učinila dovoljno kako bi promijenila politiku prema domaćoj proizvodnji i proizvođačima. Radnim ljudima u BiH pod hitno se mora vratiti vjera i dostojanstvo, da je moguće raditi i živjeti od svoga rada. Domaći proizvođači svaki dan gube vrijedna tržišta iz okruženja, koja za njih znače sve. Mi, u Narodnoj stranci Radom za boljitak se zalažemo za, prvenstveno, rasterećenje rada u proizvodnom sektoru i povećanje poticaja, kojima će se omogućiti lakši rad, bolji i kvalitetniji produkti, veća proizvodnja i izvoz. Želimo omogućiti povećanje u poticanju, transparentnost u podjeli sredstava i sistemski organizovanu poljoprivredu.

    Da Boljitak uspijeva u tome, govore i podaci Federalnog zavoda za statistiku da je ukupna poljoprivredna proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2013. bila 24,9% veća u odnosu na 2012. godinu. Razlog za ovakav rezultat je što smo znatno povećali vrijednosti proizvodnje hrane, zbog toga što smo motivisali poljoprivrednike, i one koji do sada nisu bili proizvođači, da više proizvode. To je bio naš cilj, cilj našeg Programa, koji smo i ostvarili, tako što smo znatno povećali poticaje u animalnoj i biljnoj proizvodnji. Poljoprivreda ne treba biti samo posao, veći i garancija za naš bolji život. Stoga, apeliramo na odgovorna ulaganja uz političko vodstvo i stvaranje dobrih preduvijeta za ta ulaganja.

    Poštovani poljoprivrednici i proizvođači hrane u BiH, Narodna stranka Radom za boljitak i dalje će štititi sve ono što je od Vas proizvedeno srcem i što stoljećima stvarate na našoj rodnoj grudi. Zbog toga, pozivamo sve političke stranke u BiH da učinimo sve kako bi bilo povećano ulaganje u našu poljoprivredu, kako bi više proizvodili i kupovali domaće, jer ćemo, samo na taj način, osigurati boljitak života svim građanima u Bosni i Hercegovini.