• Jerko Ivanković Lijanović: BiH ne trebaju kozmetičke već revolucionarne promjene

    Dejtonski mirovni sporazum, danas, 19 godina poslije, u novom stoljeću, napokon mora doživjeti reformu. BiH i njeni građani danas se nalaze u katastrofalnim ekonomskim problemima, koji se ne mogu rješiti bez izmjene političke klime u našoj zemlji. Uz podršku međunarodne zajednice i Evropske unije koja nam svakim danom daje vjetar u leđa da krenemo dalje, političke elite prije svega moraju izgraditi međusobno povjerenje, koje i sami građani ove zemlje sve ove godine grade. Prioriteti naših građana nisu raspirivanja etičkih netrpeljivosti, vrijedne ljude u ovoj zemlji zanima rad i život dostojan čovjeka. Političari, prvenstveno novoizabrana vlast na kojoj je od ovog mandata najveća odgovornost i od čije uspješno urađene zadaće će zavisiti i budućnost ove zemlje i svih njenih naroda, također moraju odbaciti sve etičke i religijske podjele i početi raditi u interesu svakog čovjeka ove zemlje.

    ”Država u kojoj postoje dva entiteta, u jednom od njih 10 kantona i njihova popratna administracija i uz sve to ugrožena prava pojedinaca i konstitutivnih naroda i svih ostalih stanovnika države, s ovakvim ustrojem, zahtjeva hitne reforme koje će biti uspostavljene i dalje funkcionisati u interesu svih naroda, razvoja privrede i poljoprivrede, otvaranju novih radnih mjesta i gradnji koncepta za ambijent iz kojeg mladi ljudi neće poželjeti ići van svoje BiH u zemlje EU u potrazi za boljitkom, već će upravo oni raditi na dovođenju EU u BiH.

    Zbog toga, reforma Ustava BiH i implementacija presude Suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci je neophodna da se što prije uradi, kao i reforma Ustava FBiH, po modelu Boljitkove Inicijative, u čijoj je osnovi ukidanje 10 kantona i rješenje ekonomske budućnosti BiH. Ovlasti kantona bi bile prenesene na nivo Federacije BiH i općina, a općinske nadležnosti definirane u skladu s principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Takav model prati i rješenje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i to ukidanjem Doma naroda Parlamenta  FBiH i funkcija predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, te uspostavljanjem jednodomnog Federalnog parlamenta u koji bi se birali građani na direktnin izborima, formirali klubovi stranaka i klubovi naroda.

    Sama opcija ukidanja kantona doprinjela bi ekonomskom procvatu FBiH, al’ znatno i cijele BiH jer bi direktno bile ukinute i pozicije za  10 premijera, 95 ministara, 295 poslanika i 58 delegata koji godišnje troše do 500 miliona KM. Ta sredstva izravno bi se koristila za otvaranje novih radnih mjesta i to jačanjem domaće proizvodnje, pokretanjem infrastruktirnih projekata, te poboljšanjem ukupne ekonomske slike FBiH. Bosni i Hercegovini i njenim građanima ne trebaju kozmetičke već revolucionarne promjene”, izjavio je dopredsjednik Boljitka, dopremijer i aktuelni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović.