• Jerko Ivanković Lijanović: Izbori su bili razlog za uhićenje

  Politička konkurencija koja je željela ostvariti svoje ciljeve na ovim izborima i sklonili nas sa scene stoji iza našeg uhićenja, kazao je u razgovoru za naš list još uvijek aktualni dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović nakon puštanja iz pritvora u kojem je proveo mjesec i pol dana.
  – Iza ovoga stoji politička konkurencija koja je željela eliminirati Narodnu stranku Radom za boljitak s političke scene u potpunosti. Vrijeme će izbaciti na površinu one koji su radili na ovom procesu i one koji su sudjelovali u njemu. Kada im savjest proradi, govorit će o tome javno kao što se sada govori o onome što se događalo prije deset godina, kaže Ivanković Lijanović.

  Politički utjecaj

  Ivanković Lijanović podržava institucije u obavljanju svojih poslova, ali apelira na njih i upozorava kako nije dopustivo da se te aktivnosti dovode u vezu s političkim utjecajima koji imaju za cilj eliminiranje neistomišljenika ili političke konkurencije sa scene.
  Podsjetimo, braća Lijanović, Milorad Bahilj, Mirjana Šakota, Mirko Galić, Željko Mikulić, Dražen Kvesić, Jozo Slišković i Zdravko Ivanković uhićeni su 10. rujna u akciji “Meso” zbog sumnji da su počinili poreznu utaju veću od 11 milijuna maraka osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, s ostavljenim velikim dugom za porez. Nakon saslušanja u Tužiteljstvu na slobodu je pušten Mladen Ivanković Lijanović, a nakon toga i ostali.
  Braći Slavi, Jozi i Jerku Ivanković Lijanović te Mirku Galiću i Miloradu Bahilju nakon isteka jednomjesečnog pritvora Sud BiH je po prijedlogu Tužiteljstva BiH produžio pritvor za još dva mjeseca. Međutim, branitelji osumnjičenih žalili su se Žalbenom vijeću Suda BiH na ovakvu odluku smatrajući je neprimjerenom, jer osumnjičene osobe ni na koji način ne bi mogle boravkom na slobodi ometati daljnji tijek postupka, počiniti novo ili dovršiti isto kazneno djelo ili napustiti BiH.
  Žalbeno vijeće je nakon razmatranja žalbi odvjetnika utvrdilo kako više nema osnove za daljnjim zadržavanjem osumnjičenih u pritvoru i donesena je odluka da se puste odmah na slobodu, što je učinjeno u petak poslijepodne.

  Akcija “Meso”

  Kada je u pitanju kompletna akcija “Meso”, Ivanković Lijanović podsjeća kako se u ovom predmetu istraga vodi u zadnje tri ili četiri godine, te tvrdi kako su Lijanovići sve radili u zakonskim propisima.
  – To će se potvrditi u daljnjem procesu kao što se potvrdilo u procesu koji je trajao od 2002. do 2007. godine kada je nama nanesena nesaglediva šteta, ali i ljudima koji su radili s nama, kaže Ivanković Lijanović. Priča kako se ova slučaj, ako se sagleda u okviru rokova u kojima se događao, govori mnogo o sebi.
  – Uhićenjem predsjednika izbornog stožera Narodne stranke Radom za boljitak dan prije početka izborne kampanje, određivanje pritvora na 30 dana – točno onoliko koliko traje kampanja i produženje pritvora dva dana prije glasovanja mnogo govori. Jedino sam ja kandidat s kojim su mediji kršili izbornu šutnju jer su u tijeku izborne šutnje obavještavali o produženju pritvora. Nikoga se ne može uvjeriti da to nije bilo politički motivirano kada se sve ovako terminski posložilo nakon što je vođena istraga tri ili četiri godine. Da nije bilo političke motivacije, to se moglo uraditi prije šest mjeseci ili prije godinu dana ili nakon izbora ako su imali slučaj, kaže Ivanković Lijanović.  Tvrdi kako će se ovaj slučaj završiti isto kao onaj koji je trajao od 2002. do 2007. kada su Lijanovići oslobođeni po svim točkama optužnice. Kaže kako je siguran u to jer u zadnjih 25 godina u njegovom djelovanju nema obilježja kaznenog djela.

  Izborni rezultati

  Kada su u pitanju izborni rezultati Narodne stranke Radom za boljitak, Ivanković Lijanović kaže kako je cijeli slučaj koji se odvijao utjecao na njih.
  – Kada odredite pritvor za predsjednika izbornog stožera dan prije početka izborne kampanje i zabranite mu kontakt s predsjednikom stranke i svim članovima, to je kao kada ide automobil 200 na sat autocestom i vi u trenutku izvučete vozača i kažete  neka auto nastavi ići dalje samo. Ovo je ostavilo trag na rezultate, a oni koji su sve ovo osmišljavali duže vremensko razdoblje i organizirali i uvukli Sud i Tužiteljstvo u ovu priču, uspjeli su u svom cilju, a to je da nesagledivu štetu nanesu “Boljitku”, meni osobno i Lijanovićima, rekao je Ivanković Lijanović. Na koncu je apelirao na institucije da rade svoj dio posla i da odstrane politički utjecaj iz ovoga predmeta. Upitan što sada slijedi, trenutačni federalni ministar, kojem je zabranjeno djelovanje, kaže kako će raditi ono što je radio i do sada.
  – Građani su prepoznali motive već sada i nadam se da će nas podržati u idućem razdoblju, samo mi je žao što su propustili priliku da izaberu naš “Program za 10” koji je bio rješenje za cijelu zemlju. Vidjet ćemo što će oni koji su pobijedili na izborima uraditi u idućem razdoblju pa ćemo imati prilike to komentirati, poručuje Lijanović.

  Izvor: Dnevni list