• Marija Antić: Stanove Vlade i Parlamenta FBiH dati na korištenje unesrećenim građanima

  22.05.14. Klub zastupnika Boljitka u ZD PFBiH”Ovim putem upućujem inicijativu da se svi stanovi kojima raspolaže FBiH i Parlament FBiH daju na korištenje građanima koji su prethodnih dana ostali bez svojih domova i to do daljnjeg”, izjavila je danas na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Marija Antić, Boljitkova zastupnica u ime Boljitkovog kluba zastupnika u PD PFBiH.

  ”Narodna stranka Radom za boljitak izražava duboku sućut zbog svih građana koji su u katastrofalnim poplavama ostali bez svojih članova obitelji. Osuđujemo današnje diskusije pojedinaca u Parlamentu FBiH i pogotovo pojedine nastupe u medijima koji sve ovo vrijeme ovu katastrofalnu situaciju politiziraju i tako žele prikupiti jeftine političke poene. Žalosno je da ti isti ovakvu situaciju koriste i zloupotrebljavaju sudbine ljudi misleći na svoje fotelje preko leđa svih onih koji su proteklih dana pred svojim očima gubili svoje članove obitelji ili domove.

  Mi u Boljitku smatramo da su u skladu sa takvom situacijom i odnosom prema institucijama FBiH Civilna zaštita FBiH i Vlada FBiH ipak se snašli u ovoj kataklizmičkoj situaciji. Također građani u FBiH i cijeloj BiH pokazali su da se zajedničkim snagama, u najtežim situacijama mogu prevazići sve barijere i raznolikosti.

  Podržavamo Vladu FBiH u osnivanju Fondacije za pomoć nastradalim područjima, apelirajući da ista radi pošteno, transparentno bez politikanstva i u skladu sa adekvatnim planovima i strategijama za raspodjelu sredstava. Boljitak upozorava da ova Fondacija treba raditi u skladu sa potrebama terena i samih građana kako bi se sanirale nastale štete.

  Ono što je neophodno i za budući period, jeste jačanje kapaciteta i resursa agencija oba sliva Save i Jadranskog mora, Federalnog hidrometeorološkog zavoda kao i Federalne uprave civilne zaštite, te poštivanje njihovih donesenih akata kao što su upute, naredbe ili akti doneseni na osnovu stručnih preporuka. Nadležne institucije i inspekcije svakako moraju kazniti sve oni koji su zlouporabili novonastale situacije i pokušali od humanitarnih pomoći ostvariti vlastite profite.

  Svjesni nefunkcionalnosti glomazne administracije i komplikacija u koordinaciji na koje se nailazilo, nažalost svi moramo konstatirati još jednom da ovakvo stanje više ne može biti održivo. Desila se prirodna katastrofa i djelovanje u cilju pomoći i spašavanju ugroženih života je bilo usporeno zbog postojanja raznih barijera od kojih su one na kantonalnim nivoima najveće”, rekla je danas u Sarajevu na sjednici ZD PFBiH, Marija Antić.