• Mladi za boljitak: Nemamo više vremena za čekanje, želimo boljitak BiH

    Demokratski izbori su obavljeni, građani su svoje povjerenje ponovo ukazali i sada je zadatak na onima koji su izabrani da opravdaju ukazano povjerenje i zadovolje očekivanja građana i njihovu volju za promjenama.

    ”Evropska unija, njene članice i organi posljednjih dana, pobjednicima Općih izbora 2014. otvaraju nove šanse, da isprave sve one loše politike provedene proteklih dvadeset godina koje su BiH dovele na rub propasti. Ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke, Philip Hammond i Frank-Walter Steinmeier, jučer su na konferenciji ministara vanjskih poslova jasno ponudili bh. političarima prijedloge koji bi trebali dovesti do bržeg stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, a koji podrazumijevaju i provedbu institucionalnih reformi na svim nivoima države kako bi je učinili efikasnijom i jeftinijom i sposobnom za EU. Time je BiH data još jedna šansa da napokon uznapreduje. U svom posljednjem javnom osvrtu na situaciju u BiH i zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, poručila je kako je jasno da su BiH potrebne temeljne promjene, ali da nijedna promjena nije istinska ako ne dolazi iz srca, i da u ovom slučaju srce BiH je njena vlast. Ta vlast je odgovorna za buduće naraštaje.

    Aktuelna dešavanja na ulicama Tuzle i gradovima širom BiH u kojima obespravljeni radnici i izgladnjeli građani iskazuju svoja nezadovoljstva, za novoizabranu vlast su opomena da što prije počnu raditi svoj posao, da oforme vlast i krenu u ekonomski, pravni i socijalni oporavak BiH. Februarski protestni dani iz 2014. godine se ne smiju ponoviti. Bosanci i Hercegovci tada su jasno rekli da žele efikasnu BiH, s razvijenom privredom i poljoprivredom u kojoj će raditi i dostojanstveno živjeti od svog rada. Mladi žele kvalitetno obrazovanje, a penzioneri i radnici redovne i veće penzije i plate, dok vrijedni poljoprivrednici i privrednici uslove da proizvode i svoju proizvodnju zaštite od nelojalne konkurencije i time postanu održivi i konkurentni na tržištu.

    Ovim putem pozivamo izabrane političare da u narednom periodu se osvrnu oko sebe i uoče realnost, uoče katastrofalno ekonomsko stanje u BiH i da odbace sa scene sve nacionalističke podjele i ciljeve, te da zaista postanu srce BiH i okrenu se ka istinskoj gradnji boljitka. Zaustavite odlazak mladih iz BiH, jer više nemamo vremena za čekanje”, poručio je predsjednik Mladih za boljitak i aktuelni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ZDK Bojan Bošnjak.