• Ne želimo da poljoprivrednici postanu taoci neodgovornih političara

  29.04.14. Ne zelimo da poljoprivrednici postanu taoci neodgovornih politicara (3)Kantonalna organizacija Narodne stranke Radom za boljitak Zeničko-dobojskog kantona sinoć je u Zenici održala redovnu sjednicu na kojoj je donijela niz zaključaka o daljim aktivnostima i postupanjima u vezi s aktuelnim političkim dešavanjima u FBiH i cijeloj državi.

  Svojim prisustvom radu na sjednici nazočio je i Boljitkov dopredsjednik, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, Jerko Ivanković Lijanović koji je iskoristio priliku i razgovarao s prisutnim poljoprivrednim proizvođačima o trenutnim problemima sa kojima se susreću.

  ”Moja zadaća kao dopremijera i resornog ministra jeste da svim poljoprivrednicima odgovorim na sva pitanja koja su u mojoj ovlasti. Jako mi je žao zbog svih nedaća sa kojima se vrijedni poljoprivrednici svaki dan susreću. Moram naglasiti da svako nezadovoljstvo svakog poljoprivrednika je itekako opravdano i ja kao resorni ministar ću zajedno s njima ustrajati u započetom procesu usvajanja Programa poticaja za 2014. godinu.Poljoprivredni proizvođači u FBiH nisu u poziciji da mogu čekati zakonom zagarantovana sredstva, niti oni koji odlučuju o njihovoj sudbini imaju pravo igrati se sa budućnosti njih i njihove djece”, rekao je ministar Ivanković Lijanović i dodao kako je ponašanje i opstruiranje Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u procesu usvajanja Programa poticaja za 2014. godinu nedopustivo i za svaku osudu.

  Zaključkom na sjednici KO Boljitka ZDK na kojem su bili prisutni i vrijedni poljoprivrednici, još jednom javno pozivam članove Odbora za poljoprivredu PD  Parlamenta FBiH da što prije organiziraju sastanak odbora i daju svoju suglasnost za predloženi Program poticaja za 2014. godinu jer su obaveze prema svim poljoprivrednicima u FBiH uvrštene u Program koji čeka na usvajanje. Također podsjećam da je zakonska obaveza da 60 dana nakon što se usvoji Budžet FBiH se usvoji i Program poticaja za tekuću godinu, što je isteklo u prvoj polovici drugog mjeseca ove godine. To znači da je zakonom propisani rok probijen za više od šezdeset dana a kada bi danas dobili suglasnost Odbora, neophodno je još trideset dana za proceduru usvajanja na Vladi FBiH. To ukazuje da poljoprivrednici za poticaje iz zadnjeg kvartala prošle godine koji se nalaze u Programu za 2014., u prvoj polovici ove godine neće dobiti ni jednu marku”, zaključio je ministar Ivanković Lijanović.

  Na sjednici Kantonalne organizacije Boljitka ZDK prisustvovali su i Boljitkovi ministri iz Vlade ZDK, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predsjednik Mladih za boljitak Bojan Bošnjak i ministrica iz resora finansija Sabina Heljić koji su osudili sramno završenu sjednicu PD Parlamenta FBiH održanu prošle sedmice o temi izmjena Ustava FBiH.

  Političari iz FBiH prošle sedmice su kukavički izdali građane na tematskoj  sjednici PD PFBiH ne izglasavajući prijedlog za izmjene Ustava za boljitak građana FBiH koji bi spasio građane ovog entiteta od nezaposlenosti, gladi i obespravljenosti u kojoj se trenutno nalaze. Stranke iz FBiH koje nisu podržale godišnje uštede do 500 miliona KM dokazale su da su tu samo da bi štitile interese birokrata koji sjede u kantonima i koji kao crvi izjedaju Federaciju. Te stranke su dokazale da ne rade u interesu građana koji su im ukazali svoje povjerenje. Njima je u interesu da zaštite i održe birokratski aparat koji čini 10 premijera, 95 ministara, 295 poslanika, 58 delegata, njihove sekretarice, vozače i svu tromu administraciju koja troši milione i nezadovoljava dalji ekonomski razvoj Federacije, otvaranje novih pogona, novih radnih mjesta. Podsjećamo javnost, da smo mi iz Boljitka, svaki ministar, zastupnik, poslanik prije godinu dana potpisali peticiju za ukidanje kantona ”Slušaj srce reci DA ukidanju glomazne i neefikasne administracije i skupe Federacije” i time potpisali i ukidanje pozicija koje trenutno obnašamo, jer nam je zajednička izgradnja finansijski održive Federacije bitnija od fotelja koje su nam dodijeljene. Boljitak je uvijek bio za potrebne, a ne kozmetičke promjene i zbog toga je i u parlamentarnu proceduru uputio amandmane na izmjene Ustava za boljitak građana FBiH za koje ćemo se u narednom periodu još jače i snažnije zalagati. Ovim putem pozivamo sve građane da nam se pridruže na tom putu, da na predstojećim izborima kazne one koji su ih prošle sedmice gurnuli u još dublje blato i još jednom ih javno ponizili. Pozivamo sve građane da stanu rame uz rame s Boljitkom i da nakon izbora zajedno ukinemo glomaznu i neefikasnu administraciju, da ukinemo kantone u Federaciji”, poručio je Boljitkov ministar PŠV u Vladi ZDK i predsjednik Mladih za boljitak Bojan Bošnjak.

  29.04.14. Ne zelimo da poljoprivrednici postanu taoci neodgovornih politicara (1)

   

   29.04.14. Ne zelimo da poljoprivrednici postanu taoci neodgovornih politicara (3)