• Neophodno je podhitno stvoriti uslove za izvoz proizvoda životinjskog porijekla

  Dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović danas je u Sarajevu u prostorijama resornog Ministarstva ugostio predsjednika Udruženja proizvođača sira u BiH, Omera Mrakića koji je ujedno i dobitnik jedne od tri zlatne medalje koje su ove sedmice na 12. Međunarodnoj izložbi sira u Austriji dobili upravo bosanskohercegovački sirevi i to Vlašićki sir, Prozorski sir i Livanjski sir, od ukupno 409 izloženih sireva.

  Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine ovog Udruženja kao i predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo s kojima je ministar Ivanković Lijanović razgovarao o zaključcima jučerašnjeg sastanka i generalnoj situaciji proizvođača mlijeka i problemima s kojima se susreću posljednjih dana.

  ”Ja kao što sam to činio i do sada i danas podržavam prosvjede naših poljoprivrednih proizvođača koji su izloženi nelojalnoj konkurenciji s kojom se jako teško boriti na tržištu. Tri ključne stvari moramo podhitno riješiti kako bi naši proizvođači mogli preživjeti na našem tržištu. Jedna od njih je izvoz proizvoda životinjskog porijekla, jer 50 miliona litara izvoza smo od prošle godine izgubili, s obzirom da smo za tržište imali Hrvatsku koja je sada u EU. Druga mjera je osiguranje susatava plaćanja na razini BiH kako bi povlačili sredstva iz EU fondova jer je samo ove godine izgubljeno 50 miliona KM koje su naši poljoprivredni proizvođači trebali dobiti. I treća ključna stavka jeste da se sa razine entiteta moraju izdvajati veći iznosi za poticaje poljoprivrede. U vezi trenutne situaciji u kojoj se nalaze proizvođači mlijeka, ja ću pokušati razgovarati unutar Vlade FBiH, kao i s novim sazivom Parlamenta FbiH, da se pokuša intervenirati i iznađu se dodatna sredstva te tako podrže naši izvoznici koji bi viškove mlijeka koji se trenutno nalaze na tržištu mogli izvesti  u zemlje u kojima imamo mogući izvoz i na taj način sačuvat stabilnost na tržištu, tj. stvoriti uslove da proizvođači imaju stabilnu i sigurnu prizvodnju i da im prerađivači ne smanjuju cijene”, rekao je ministar Ivanković tokom sastanka prisutnim poljoprivrednim proizvođačima i dodao kako su upravo oni i njihove kolege koje su dobili zaslužene zlatne medalje dokaz da BiH ima kvalitet, da ima vrijedne proizvođače.

  ”Jako žalosno što ovakvi vrhunski sirevi su mogli u Austriji samo da se plasiraju kao uzorci, a ne kao proizvodi na tržištu, što je još jedan dokaz za potrebu stvaranja mogućnosti i izvoza proizvoda životinjskog porijekla, jer da taj izvoz u ovom trenutku postoji zlatni sirevi iz BiH zasigurno bi se prodavali i na Evropskom tržištu, a mi ne bi imali mlijeka i sira za višak jer bi tržište EU našu malu proizvodnju trošilo za jedan dan”, dodao je ministar Jerko Ivanković Lijanović.

  12.11.14. Detalj sastanak1

  12.11.14. zlatne medalje