• Nezaposlenost prijetnja po mir u Bosni i Hercegovini

  31.01.14. Mladen Ivankovic Lijanovic”Ono što ne vide domaće institucije i vodeće političke stranke, vidi direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope i centralne Azije,  Ellen Goldstein, da visoka stopa nezaposlenosti i mala stopa učešća radnika na tržištu rada “predstavljaju prijetnju po mir u BiH”.

  Goldstein  je danas u Sarajevu pojasnila da je samo polovina radno aktivnog stanovništva BiH na tržištu rada kao radna snaga, a takvih je uposleno svega jedna petina. Direktorica iz Washingota također vidi isto ono što Boljitkovo rukovodstvo i članstvo upozoravaju godinama, da je za ozbiljnu reformu poslovne klime i tržišta rada u BiH kao preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, potrebna široka, općeinstitucionalna i društvena volja.

  Poznato je da su trenutnim stanjem na tržištu rada posebno pogođeni mladi, koji i da nije gospodarstvo u rasulu, ne bi mogli odgovoriti izazovima globalizacije, zahtjevima suvremenih tehnologija i procesa rada, jer je sustav obrazovanja u BiH pretvoren u monstruma koji ‘izjeda’ cijele generacije mladih i nesposobnih za suvremene procese rada.

  U  Svjetskoj banci u Washingtonu se također ocjenjuje da je BiH u prošloj godini ostvarila “određeni gospodarski napredak”, ali i upozorava da su sve pozitivne tendencije i dalje ugrožene “stalnim političkim neslogama i problema vladavine”.

  Narodna stranka Radom za boljitak se od svog osnivanja zalaže za gospodarstveni preobražaj koji bi Bosnu i Hercegovinu, od zemlje koja odbija strane ulagače, pretvorila u zemlju koja ih privlači. Godinama već upozoravamo da zapošljavanje i ukidanje preskupe javne administracije uključujući i birokraciju u kantonima, nema alternativu”, izjavio je Boljitkov predsjednik i zastupnik u ZD PSBiH, Mladen Ivanković Lijanović

  Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i zastupnik u ZD Parlamenta BiH, Mladen Ivanković Lijanović ponovio je to 30. siječnja i u Mostaru, kada se u prisustvu vijećnika Boljitka u GV Mostara, Milenka Paunovskog i povjerenice Boljitka HNK, Vahide Crnalić, sastao s predstavnicima EU u BiH na čelu s Oleom Hammerom, političkim savjetnikom Ureda Specijalnog predstavnika u BiH. Glavna tema je bila ekonomska politika i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, sa posebnim naglaskom na zastupljenost ekonomskih tema u programima političkih stranaka pred Opće izbore 2014. Političkom savjetniku Ureda Specijalnog predstavnika u BiH je tom prilikom uručen program Boljitka za 2010. – 2014. godinu, koji je u svim svojim sadržajima još uvijek aktualan zbog činjenice da nije bilo političke volje da bude proveden. Fokus ovog Programa je upravo na gospodarski aspekt, te stvaranje novih radnih mjesta, te na sve vrste sigurnosti BiH građana, uključujući socijalnu sigurnost kao temeljno pitanje ljudskog dostojanstva.

  ”Program rada Boljitka i naše praktično djelovanje, kao što se vidi, svakim danom dobiva sve više istomišljenika koji vjeruju da ključ ekonomskog oporavka BiH leži u fiskalnoj, monetarnoj i vanjskotrgovinskoj politici, ali da se državni Parlament kao i Vijeće ministara, na žalost, i dalje bave tek samo pokušajima izmjene Ustava i provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić- Finci”.

  Isto kao što Svjetska banka govori sada, mi upozoravamo godinama da privatni sektor mora biti taj koji ima bazu za masovno zapošljavanje, a da vlade, posebice Vijeće ministara, treba da stvaraju ambijent za uspješno poslovanje, ekonomski oporavak i otvaranja novih radnih mjesta”, dodao je Ivanković Lijanović.