• Obespravljenost radnika ”Bire” ne smije se više tolerisati

  logoKapitalizam se opet pokazuje u svom pravom licu kao anti-humanistički i eksploatatorski sistem koji se vodi jedino logikom profita i stavlja ga uvijek ispred potreba čovjeka. Radnici bihaćke industrije rashladnih aparata „BIRA“ su nove žrtve tog sistema u našem gradu.

  Bihaćku industriju rashladnih aparata 2004. godine privatizirala je sarajevska  firma „Robot“.  „Robot” se tim kupoprodajnim ugovorom obavezao da ce u „BIRU“ uložiti 8,3 miliona eura, zadržati 236 tadašnjih i zaposliti novih 30 radnika. Međutim, u posljednje vrijeme sve su bile glasnije informacije o  financijskim teškoćama u radu industrije, da bi kroz uručene otkaze radnicima Uprava firme to i zvanično potvrdila.

  Povodom sve češćih otpuštanja radnica i radnika u ovom preduzeću, Narodna stranka Radom za boljitak upozorava institucije vlasti i ukupnu javnost, da će takva socijalno neodrživa i nehumana rješenja radnike odvesti u glad, da će radnici i njihove porodice izgubiti pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje, da će djeca radnika ostati bez obrazovanja, jer isti nemaju osnovnih sredstava za normalan život.

  Nasuprot nehumanim postupcima navedenog poslodavca i institucija vlasti, Narodna stranka Radom za boljitak predlaže hitno preispitivanje navedenih Odluka kako bi se prava radnika zaštitila , a ujedno spriječio i novi socijalni udar.

  Sadašnja vlast nizom neljudskih postupaka dokazala je da sve čini kako bi očuvala svoju poziciju na štetu običnog čovjeka, kojem je otpuštanjem s posla doveden u pitanje njegov fizički opstanak.

  Sadašnja vlast šuti o svim nezakonito obavljenim privatizacijama na štetu radnika i privrednog razvoja Bosne i Hercegovine.

  Sadašnja vlast šuti o neljudskim i nezakonitim uvjetima rada i u većini drugih preduzeća.

  Sadašnja vlast šuti o svemu onome što bosanskohercegovačke radnice i radnike vodi u kranju bijedu, a državu u socijalnu propast.

  Pored skraćenog radnog vremena, ili skraćene radne sedmice, radnike bi spasio i razvoj socijalnog poduzetništva, povezivanje u proizvodne udruge i organizacija javnih općinskih radova. Trenutna stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini od 31% daleko je od najniže stope zaposlenosti u zemljama Evropske unije, koja iznosi oko 55%, a vladajuće političke partije stalno se lažno zaklinju na evropske integracije. Evropske integracije prije svega podrazumijeva osiguravanje normalnih uvjeta za život čovjeka, u šta sigurno ne spadaju nekontrolirana i nehumana otpuštanja radnika i radnica. Evropske integracije podrazumijeva stalnu borbu za život i dostojanstvo čovjeka, a sadašnja vlast stalno se bori za interese političke i tajkunske elite.

  Mi u Narodnoj stranci Radom za boljitak se solidarišemo sa otpuštenim radnicima „BIRE“ i pozivamo ih, kao i sve ostale radnike, na borbu za radnička prava.