• Ogroman ljudski i prirodni potencijal šansa za boljitak u SBK

    24.07.2014. Ogroman ljudski i prirodni potencijal sansa za boljitak u SBK

    Sinoć (23.7.2014.) je, nakon KS, TK, ZDK,  USK, HNK, održana sjednica Kantonalne organizacije Boljitka Srednjobosanskog kantona. I u ovom kantonu je, baš kao i u drugim, izvršena posljednja priprema za kreiranje izborne platforme Boljitka SBK za predstojeće izbore, a kojoj je prisustvovao i dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović.

    Srednjobosanski kanton, kao i svi drugi kantoni u FBiH, ima veliki potencijal koji je neophodno iskoristiti na pravi način. Prvenstveno zbog ogromnog potencijala razvoja stočarstva, proizvodnje hrane uopće, eko-turizma. Prijedlozi koji karakterišu ispravnost Boljitkovih politika imaju još jače uporište ako se zna da je u SBK 57% ukupne površine pokriveno šumama. Ovi procenti nepobitna su činjenica za neophodno donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima u proizvodnom sektoru koji predlaže Boljitak na federalnom nivou. Tim prijedlogom rasterećuje se rad, stvara ambijent za snažniju borbu protiv velike nezaposlenosti i stvaranje nove vrijednosti, a bogatstvo različitosti nešto što je neophodno koristiti u svrhu boljitka života na ovom području.

    Jačanjem općina, ukidanjem kantona, odnosno pojeftinjenjem administracije stvaraju se uslovi za svjetliju budućnost mladih na ovom području, a iznad svega sprječava se njihov odlazak sa rodne grude.