• Organsko i domaće je najbolje

  12.03.14. detalj sa dogadjaja (1)„Organsko i domaće je najbolje!“, jasno i glasno su danas u Sarajevu poručila djeca osnovnih škola koja su bila dio radionica u okviru projekta „ENO Agri“.

  ENO Agri projekat kojeg finansira Evropska unija kroz Instrumente za pretpristupnu pomoć  (IPA 2007-2013) u okviru programa Prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od  389.313,75 €,  danas (srijeda 12.03.2014. godine) je u Sarajevu nastavio sa nizom prigodnih događaja. Između ostalog, Savez “ORGANSKO FBIH” upriličio je radionice „Organska poljoprivreda za djecu“.

  Pomenuta radionica je održana u prostorijama Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta a njen cilj jeste da djeca kroz interesantna predavanja, igru, razgovor usvoje osnovna saznanja o organskoj poljoprivredi, te prednostima iste na zdravlje i očuvanje okoliša.

  „Mi u Bosni i Hercegovini imamo prirodno bogatu zemlju, još ne zagađenu, jako vrijedne ljude i imamo jako veliki potencijal u organskoj proizvodnji. Organska proizvodnja će sve više biti zastupljenija na tržištu, i sve više tražena, kako u BiH tako i u svijetu. Danas su u Sarajevu djeci dodijeljeni organski proizvodi kako bi im ukazali na to koliko je važno da razmišljaju i da se upoznaju sa načinom proizvodnje organskih proizvoda i poslali poruku svim građanima u BiH da više kupuju domaće proizvode, jer su oni i kvalitetniji i zdraviji nego što to dobivamo iz uvoza“, istakao je dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović nakon dodjele poklon paketa djeci koja su bila dio projekta i koja su učestvovala u radionicama te se ovom prilikom ukratko i osvrnuo na Zakon o organskoj proizvodnji.

  „Ministarstvo priprema Zakon o organskoj proizvodnji i mi očekujemo da se isti nađe u parlamentarnoj proceduri. Na taj način ćemo jasno regulirati ovu oblast i dati podršku svim proizvođačima koji se bave organskom proizvodnjom te stvoriti pretpostavke da budu poticani od strane ministarstva značajnije nego je to bilo do sada“.

  Radionice su vodili profesori, stručnjaci u polju organske poljoprivrede, sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

  Ono što je neophodno istaći jeste to da Projekat ENO Agri implementiraju Direkcija za poljoprivredu i robne rezerve Grada Valjeva, Savez udruženja organskih proizvođača Federacije BiH, Regionalna privredna komora Valjevo, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Opština Sjenica.

  „Okolišno prihvatljiv, novi organski pristup poljoprivredi u prekograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ bio je moto kojem su vođeni organizatori ovoga projekta.

  Svrha Eno Agri projekta jeste unapređenje konkurentnosti prekograničnog ruralnog područja Bosne i Hercegovine i Srbije kroz poboljšanje poljoprivrede te jačanje i poboljšanje organske poljoprivredne proizvodnje i izgradnji kapaciteta u sektoru organske poljoprivrede.12.03.14. detalj sa dogadjaja12.03.14. detalj sa dogadjaja (2)