• Podrška Turske za boljitak bh poljoprivrede

    Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar poljoprivrede,vodoprivrede išumarstva, Jerko Ivanković- Lijanović i savjetnik ministra Suad Čamdžić, razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima privredne delegacije Republike Turske: Halisom Bilden, generalnim direktorom i Kenanom Polat, direktorom za vanjsku trgovinu Direkcije za poljoprivredna poduzeća pri Ministarstvu hrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske, zatim Ilhamijem Ozkan Ajgun, predsjednikom Upravnog odbora Saveza proizvođača i industrijalaca sjemena (TSUAB) Republike Turske, i Tajfurom Čalajan, generalnim sekretarom TSUAB-a. Tema razgovora je bila trgovina sjemena, zakonodavstvo o sjemenarstvu i proceduri certificiranja, kao i djelatnost turske Direkcije za poljoprivredna poduzeća.

    Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar Jerko Ivanković-Lijanović, istakao je da Federacija Bosne i Hercegovine čini napore kako bi svoju poljoprivrednu proizvodnju uskladila sa standardima Europske unije, te da je pitanje zadravstvene ispravnosti i kvaliteta sjemena i sadnog materijala glavni uvjet koji se mora zadovoljiti da bi poljoprivredni prinosi imali zadovoljavajuce rezultate.

     ‘’Od velikog je značaja da ostvarimo suradnju sa institucijama i proizvođačima Republike Turske čiji će zavidni rezultati u području sjemenarstva, a posebice iskustvo, biti od velike koristi za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Suradnja sa drugim državama u oblasti sjemenarstva, otvara mogućnosti razmjene iskustva i sticanja novih znanja iz područja modernih tehnologija, što doprinosi poboljšanju kvaliteta sjemena ratarskih i ostalih kultura u Bosni i Hercegovini. Proizvodnja kvalitetnog sjemena je uvjet razvoja domaće poljoprivredne proizvodnje. Dobar primjer za to su uspjesi Saveza proizvođača i industrijalaca sjemena Republike Turske”, naglasio je Jerko Ivanković-Lijanović.

    Osvrnuvši se na značaj jučerašnjeg Okruglog stola i bilateralnih razgovora sa bosnaskohercegovačkim proizvođačima, predsjednik Upravnog odbora Saveza proizvođača i industrijalaca sjemena, Ilhami Ozkan Ajgun, je izjavio: ‘’Dogovorili smo prve korake o konkretnoj suradnji sa Udruženjem proizvođača sjemena i sadnog materijala Federacije Bosne i Hercegovine, tako da  da će sutra, 22.12.2011. godine, biti potpisan Protokol o suradnji kojim će se zvanično potvrditi  zalaganje turskih poduzetnika u pružanju podrške Federaciji Bosne i Hercegovine na području sjemenarstva’’.