• Prava radnika moraju biti iznad foteljaških interesa

  logo

  Poslanici Skupštine Srbije danas razmatraju oko 200 amandmana koji se tiču zakonodavstva o radu. Ovaj podatak dovoljan je za konstataciju ”Parlamentarci u BiH na svim nivoima, pogledajte kako se radi!

  Sramno je da u vrijeme kada građani Bosne i Hercegovine žive u siromaštvu, predstavnici vlasti u zakonodavnim i izvršnim tijelima ne rade ništa kako bi se poboljšali uslovi rada i privređivanja za one koji su ih birali. Stanje u oblasti rada, prava radnika i poslodavaca, na najnižim su podiocima svih statistika.

  Građani BiH nemaju pravo na glad i siromaštvo i zbog toga njihova odluka na narednim izborima u desetom mjesecu predstavlja ključ za BiH u naredne četiri godine. Izmjene zakona o doprinosima u FBiH koje zagovara Narodna stranka Radom za boljitak, primjer su oko kojeg svi učesnici procesa u oblasti rada, prava radnika i poslodavaca, moraju što prije uspostaviti dogovor. Tim prijedlogom predviđa se stvaranje uslova za otvaranje oko 100 000 novih radnih mjesta u proizvodnom sektoru. Rad mora biti rasterećen, pogotovo u proizvodnim oblastima, a plaće u BiH su i previse opterećene. Takav odnos vlasti je nedopustiv.

  Cijenjene građanke, cijenjeni građani, uvaženi Srbi, Hrvati, Bošnjaci, svi vi koji se izjašnjavate kao ostali, na narednim izborima vi nemate pravo na grešku!

  Primjer iz Srbije, koji kaže da danas njihovi parlamentarci raspravljaju o dvjestotinjak amandmana na zakonodavstvo o radu, primjer je kojeg svi morate imati na umu prilikom glasanja. Ugroženost “vitalnog nacionalnog interesa“ upravo je ignorisanje tema koje se odnose na smanjenje nezaposlenosti, na pitanja o zaštiti i poticanju domaće proizvodnje i stvaranju ambijenta za nova ulaganja. Vi treba da ste svjesni kako politički akteri, sakrivajući se iza „manje bitnih“ tema i izjava, upravo vas obmanjuju i u javnost plasiraju ono što ne donosi nova radna mjesta, veće plate i nova ulaganja.

  Neka naredni izborni dan u BiH bude dan kada će “vitalni foteljaški interesi“ pojedinaca kojima skupo plaćate nerad, bude trenutak biti izabrani oni koji radom dokazuju kako se gradi boljitak i stvaraju nova radna mjesta.