• Program za 10 ima za cilj podizanje standarda građana na višu razinu

  18.04.14. Mladen Ivankovic Lijanovic

  Program za 10 Narodne stranke Radom za boljitak predviđa, između ostalog, ukidanje kantona i jačanje lokalne samouprave. Što bi donijelo ukidanje kantona? Radi li se time direktno protiv interesa Hrvata u BiH, jer samo u kantonima Hrvati uspijevaju koliko-toliko očuvati svoja prava na obrazovanje, ravnopravno sudjelovanje u vlasti…? 
  – Program za 10 za period 2014-2018. ima za cilj podizanje standarda građana na višu razinu. Osnovni cilj Boljitkove politike je upravo na koji način građanima podići standard da budu zadovoljni svojim životima i da podnošljivo žive u BiH. U našem programu imamo 10 prioriteta. Kada je u pitanju ustroj BiH, mislim da je u ovom momentu najracionalnije rješenje koje bi dovelo do povećanja standarda građana i kojim bi se napravile određene uštede u državnom upravi jeste upravo ukidanje županija. Njihovo ukidanje neće ugroziti interese ni Bošnjaka, ni Hrvata, ni Srba. Znamo da BiH ima ogromni državni aparat koji je nasjeo na jednu malu privredu i zbog toga i jesmo u krizi sa ovolikom nezaposlenošću, trgovinskim deficitom i stalnim zaduživanjem zemlje.  

  • Kada je formiran Boljitak, Vaša stranka prvo se s kampanjom fokusirala na Zapadnohercegovačku i Hercegovačko-neretvansku županiju, gdje ste ostvarili dobre izborne rezultate među Hrvatima. Potom ste prešli u županije sa bošnjačkom većinom kao multietnička stranka. Jeste li ovu kampanju fokusirali na RS, jer u Federaciji gubite popularnost?
  – Dobro ste kazali. Naši počeci upravo počinju iz Hercegovine kao liste nezavisnih kandidata, da bi kasnije prerasli u stranku. Cilj je upravo bio cijela BiH. U Republiku Srpsku smo do sada ulagali i nikada od toga nećemo odustati, jer mislimo da samo jedan politički projekt koji je zaposjeo cijelu BiH ne može dati politički boljitak za građanima. Nijedna stranka u BiH nema svoje zastupnike u svim dijelovima kao što to ima Boljitak u svim kantonima, u FBiH i u RS-u. Ni najveće stranke u zemlji nemaju takvu pokrivenost u svim dijelovima i to naš ponos. Ne bih se složio s vama da nam je pala popularnost u Federaciji. Uostalom, to će izbori pokazati. RS za nas je osnovni dio BiH gdje Boljitak i dalje želi djelovati na političkom polju. 

  Kako Lijanović komentira izjave kritičara koji kažu da ste izvarali i razočarali Bošnjake i Hrvate u FBiH i kako sada to isto pokušava u Republici Srpskoj? Čijeg će kandidata za Predsjedništvo BiH podržati? Jeste li danas u boljim odnosima sa Lagumdžijom, Čovićem ili Ragužom? Je li se obitelj Lijanović pokajala zbog ulaska u politiku jer su sada proglašeni čak i hrvatskim izdajnicima? U kakvim su međusobnim odnosima braća Lijanovići jer se u Hercegovini priča o međusobnim podjelama?

  Cijeli intervju pročitajte u današnjem printanom izdanju Oslobođenja.

  10613799_841056482585918_1754384318_n

  Izvor: Oslobođenje