• Rješavanje sudbine hiljada nestalih osoba prevashodno je obaveza nosilaca vlasti u BiH

  logoPovodom 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba KO Narodne stranke Radom za Boljitak USK ističe da je današnji dan, dan prisjećanja i odavanja počasti desetinama hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, počinjenim zločinima protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava.

  Jedna od brojnih i bolnih posljedica rata u BiH je nestanak više od 30.000 osoba. Nažalost, i nakon više od deceniju i pol, oko 8.000 osoba u BiH se vode kao nestale.

  Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih je prilika da se, i pored postignutog napretka u rješavanju sudbine nestalih osoba u BiH, još jednom skrene pažnja svim nosiocima vlasti da je ovo jedno od najznačajnijih pitanja ljudskih prava s kojim se suočava ne samo BiH nego i druge države bivše Jugoslavije.

  Mi u Narodnoj stranci Radom za boljitak se zalažemo za stvaranje preduvjeta za rješavanje pitanja nestalih osoba, jer rješavanje sudbine hiljada nestalih osoba prevashodno je obaveza nosilaca vlasti u BiH, ali je to ujedno civilizacijska i moralna obaveza i prema žrtvi i prema porodici žrtve, ali i društvu u cjelini svih pojedinaca koji imaju, ali ne žele otkriti informacije koje bi mogli pomoći u rasvjetljavanju sudbine velikog broja nestalih.

  Istina o žrtvama, odnosno njihovom stradanju, ma koliko bolna bila, jedan je od snažnijih poticaja u procesu uspostavljanja povjerenja i izgradnji demokratskog društva u BiH.

  Narodna stranka Radom za Boljitak USK apelira na sve nivoe vlasti, nevladine organizacije i građane BiH da daju svoj doprinos unapređenju istraga o prisilnim nestancima tokom rata u BiH, jer je nemoguće započeti proces „zacjeljivanja rana „ i duhovne obnove, dok zemlja krije kosti nedužnih žrtava, a odgovorni slobodnom šetaju istom.