• Sindikat PP DIVUT podržava borbu za rasterećenje rada u proizvodnom sektoru

   

  18.07.14. Detalj sa sastanka (2)

  ‘’Sa predsjednikom PP DIVUT Mehmedom Avdagićem i njegovim suradnicima danas smo razgovarali o teškoj situaciji u kojoj se nalaze radnici u proizvodnom sektoru. Dobili smo podršku za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima na plaće. Enorman teret koji radnici u proizvodnom sektoru nose na svojim leđima ovakvim Zakonom će se drastično smanjiti. Takav Zakon znači da će se doprinosi sa 70% posto svesti na 1%, radnici će imati daleko veće plaće, privredni subjekti će biti konkurentni na tržištu, njihove bilance će biti kreditno sposobne i tako  ćemo privući i investiture kako domaće, tako i strane. Naši nezaposleni građani koji godinama ne mogu da dobiju posao, usvajanjem ovog Zakona dobiti će šansu da se zaposle i žive od svog vlastitog rada.

  Nadam se da će PD Parlamenta FBiH u srijedu i četvrtak naredne sedmice raspraviti o ovom Zakonu koji je na dnevnom redu i da će isti biti donesen tada.  Već od idućeg mjeseca radnici u proizvodnom sektoru neće morati izdvajati tako velike iznose državi koje izdvajaju danas’’, izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s predstavnicima Samostalnog sindikata PP DIVUT, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović.

  ‘’Organi Sindikata PP Divut su već ranije razmatali Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima na plaće i rasterećenja realnog sektora koje na svojim plećima nose radnici i proizvođači. Mi smo već godinama tražili i upućivali zahtjeve da se proizvodnja rastereti kako bi se dobio veći zamah u smislu zadržavanja broja zaposlenih i u smislu povećanja plata, zadržavanja stečenih prava radnika, omogućavanja poslodavcima da mogu ući u određene kreditne obaveze kako bi imali više sredstava za razvojne projekte. Do sada na žalost, takvi zahtjevi nisu urodili plodom i jako mi je drago da se ponovo pojavio ovakav prijedlog i mi smo danas na sastanku s dopremijerom Ivankovićem Lijanovićem dali punu podršku na njegov prijedlog i saglasni smo da ovakav Zakon treba i mora da bude usvojen. Ukoliko se to ne desi, mi ćemo se i dalje boriti da se privreda rastereti kako bi imali više mogućnosti da domaća proizvodnja ide u pravcu ostvarivanja boljih uslova. Nalazimo se u jako teškoj situaciji, imamo problema i sa poticajima, kao i kreditnim obavezama zbog čega je poljoprivredni i prehrambeni sektor doveden u nezavidan položaj. Zakon o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima je način na koji se može pomoći i pokrenuti proizvodnja u BiH i otvoriti se nova radna mjesta”, izjavio je nakon sastanka predsjednik Samostalnog sindikata PP DIVUT, Mehmed Avdagić.

  18.07.14. Detalj sa sastanka