• Skupa i neefikasna administracija guši domaću proizvodnju

    10522452_10201338373540862_138782738_n”Dužničko ropstvo nas već sad snažno opterećuje. Sva silna zaduženja koja su neophodna u ovakvom uređenju Federacije BiH, lagano nas stežu oko vrata. Što se više zadužuje Federacija BiH, kantoni su u većem problemu. Jedno od rješenja je ukidanje kantona u Federaciji BiH. Svakako da to nije jedino rješenje ali uveliko je to jedna od mjera koja bi nas dovela do toga da pojeftinimo kompletnu administraciju koja nas opterećuje. Administraciju trebamo svesti na ono što je nužni nivo opterećenja“, izjavila je Sabina Heljić, Boljitkova ministrica finansija u Vladi ZDK koja je među prvima sa pozicije ministrice, skoro prije godinu dana potpisala Boljitkovu peticiju „Slušaj srce reci DA ukidanju glomazne i neefikasne administracije i skupe Federacije BiH“. Na taj način, ministrica Heljić jasno je pokazala da pozicija ministrice, benefiti koji nose tu poziciju i boljitak građana ne mogu biti u istoj ravni.

    „Evidentno je da se dosta priča o domaćoj proizvodnji. U ovoj zemlji neophodno je što prije donijeti ona rješenja koja će zaštititi domaću proizvodnju. Nivo uvoza mora biti što manji. U tim segmentima administracija mora biti od pomoći, mora biti produžena ruka privrednika. Izuzetna i vrlo logična inicijativa je i Boljitkova inicijativa za izmjene i dopune zakonske regulative u oblasti proizvodnog sektora. Današnja situacija u našem društvu je nepravedna. Punjenje budžeta je na teretu opterećene privrede, a redovni budžetski prilivi uglavnom su oslonjeni na PDV. Dodatnu vrijednost ne stvara administracija dok je prosjek plaće u ZDK oko 400,00 KM. Prosjek plaće u administraciji je 730,00 KM. Sektor koji proizvodi i stvara dodatnu vrijednost ima na leđima administraciju za koju proizvodi i obezbjeđuje plaću koja je gotovo duplo veća“, naglasila je ministrica Heljić koja predvodi Boljitkovu listu za Federalni parlament iz ZDK.

    Inače, sinoć (petak, 18.7.2014.) je u Zenici održana sjednica Kantonalne organizacije Boljitka kojoj je prisustvovao i dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović. Nakon toga učesnici sjednice priključili su se vjernicima na iftaru i obilježili završetak posta za taj dan. Mladi za boljitak ZDK na svoj način poslali su poruku mira povodom sukoba u Palestini i Izraelu, jasno kazavši da dijalog, tolerancija, poštivanje drugog i drugačijeg nikako ne smiju biti poraženi oružjem, masovnim ubijanjem i razaranjima, što su nažalost u skorijoj prošlosti velikim dijelom i sami preživjeli.

    10550315_10201341175530910_1616335634_o