• Uklanjanje kantona kao karcinoma u parlamentarnoj je proceduri

    13.03.14. Detalj s pressiceDanas je u Sarajevu Klub zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnio Amandman na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, kao Boljitkov prijedlog za rješenje katastrofalne ekonomske i socijalne situacije u FBiH.

    ”Boljitak u toku dvanaest godina postojanja uvijek je nudio rješenja koja podrazumijevaju ekonomski i socijalni oporavak ove zemlje. Naš današnji predloženi Nacrt Amandmana samo je nastavak Boljitkove borbe koja se provodi već više od godinu dana s ciljem ukidanja kantona u Federaciji. Mi u Boljitku ne želimo ikakve kozmetičke, već želimo radikalne promjene za naše građane. Prijedlog Boljitkovog Ustava za boljitak građana Bosne i Hercegovine i peticija za ukidanje kantona koja se provodi u svim dijelovima FBiH Boljitkovo su rješenje koje nudi godišnje uštede do 500 miliona KM za otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.

    Sukladno održanoj tematskoj sjednici od prošle godine na kojoj je donesena jednoglasna odluka da se ide s izmjenama Ustava FBiH, Boljitak je s timom eksperata napravio prijedlog za izmjenu Ustava za boljitak građana FBiH koji podrazumijeva ukidanje pozicija za 10 premijera, 95 ministara, 295 poslanika i 58 delegata. Ustavom za boljitak građana FBiH jasno se rješavaju dvije jako bitne stvari za zastoj BiH na njenom putu ka EU, a to je ravnopravnost konstitutivnih naroda, čime bi se rješio i slučaj ”Sejdić-Finci”, i napravili bi učinkovitiju i jeftiniju javnu upravu”, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Boljitkovog Kluba zastupnika u ZD Parlamenta FBiH, Vlado Ivanković Đera, te dodao: ”Mi smatramo da se sve promjene oko Ustava FBiH trebaju dešavati u Parlamentu i zato smo ovaj prijedlog i iznijeli danas ovdje. Našim prijedlogom Ustava FBiH predviđa se  ukidanje u potpunosti svih deset kantona, funkcije predsjednika i potpredsjednika Federacije, ukidanje Dom naroda, uspostava jednog zakonodavnog tijela i jedne vlade.

    Izmjene predviđaju jednodomni parlament ili Sabor u kojem bi imali postojeći broj direktno izabranih zastupnika. Ovakvim Ustavom bi postojali klubovi zastupnika i klubovi naroda i  odluke bi se donosile većinom unutar doma, uključujući većinu u svakom od klubova”, naglasio je Ivanković.