• Vedad Gačanović: Neka više nikada niko ne nastrada od mina

    29.08.13.-Vedad-Gacanovic „28. august 2008. godine zauvijek će ostati duboko urezan u srcima svih Boljitkovaca, a svaki taj datum uvijek će na prigodan i dostojanstven način biti obilježen. Tada, desetogodišnji Eldar Hadžajlić prerano je sa ovoga svijeta napustio svoje roditelje, braću, sestre, komšije i prijatelje. Igrajući se sa svojim vršnjacima, u momentu kada su njegovi roditelji i komšije pripremali realizaciju Boljitkovih predizbornih aktivnosti, Eldar je otrgnut od radosti odrastanja, stjecanja novih saznanja i radosti dječijeg života“, rekao je Vedad Gačanović, voditelj Boljitkovog ureda za odnose s javnošću i vijećnik u OV Hadžići, povodom 6. godišnjice od pogibije Eldara Hadžajlića, te je dodao:

    „Politike zavađanja i mržnje dovele su do toga da je još uvijek veliki dio teritorija Bosne i Hercegovine zagađen minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. I ovom prilikom, podižem glas protiv takvih politika, koje su na osnovama konflikta i sukoba ostavile krvav trag u prošlosti Bosne i Hercegovine. I ovoga puta, želim da se svi sjetimo nevino stradalih ljudi, pogotovo djece i omladine kojima je život oduzet uslijed djelovanja ostataka neeksplodiranih ubojitih sredstava.

     Pozivam sve one koji su dio bilo koje političke stranke, sve one koji su uključeni u nevladin sektor, da u narednom periodu svi zajedno damo što veći doprinos kako bi Bosna i Hercegovina napokon bila očišćena od neeksplodiranih ubojnih sredstava i kako bismo i na taj način ublažili efekte ostataka cjelokupnog zla, satkanog na temeljima mržnje.  

    Vrijeme je da u Bosni i Hercegovini, umjesto tužnih sjećanja na momente stradanja, zaživi period kada ćemo se radovati činjenici da svako dijete ima dječiji doplatak i računar u okviru svoga obrazovanja i da roditelji ne strahuju da li će na pragu rodne grude morati oplakivati prerana napuštanja svoje djece sa ovoga svijeta. Samo ako budemo više slušali srce, tada ćemo pobijediti te politike konflikta, razdvajanja, mržnje i ostatke takvih politika ovjekovječene u neeksplodiranim ubojnim sredstvima i minama.“