• Županija mora brinuti o ”malim ” poljoprivrednicima

    zhzŽupanijsko povjerenstvo Narodne stranke Radom za boljitakZapadnohercegovačke županije sinoć je u Širokom Brijegu održalo redovitu sjednicu na kojoj je doneseno niz zaključaka o daljim aktivnostima u vezi s aktuelnim događajima u FBiH i cijeloj državi.

    Na sastanku je iskazana zabrinutost za veliki broj ”malih” poljoprivrednika, koji zbog toga što ne podliježu zakonskom minimumu koji je predviđen za njihovu granu poljoprivrede ne mogu dobiti federalne poticaje, a Županija se prema njima ponaša maćehinski, umjesto da im pomogne sa županijske razine. Najočitiji primjer su mljekari koji ne mogu dobiti federalne poticaje jer proizvode ispod 500 litara mlijeka, mjesečno, što je zakonski minimum. U sličnoj situaciji se nalaze i drugi poljoprivredni proizvođači koji se bave proizvodnjom povrća, voća ili drugim vrstama proizvodnje. Upravo oni, odnosno svi oni koji se bave poljoprivredom, a ne mogu ostvariti federalne poticaje bi trebali biti briga županijskih vlasti, što trenutno nije slučaj, tako da su prepušteni sami sebi. Županijsko povjerenstvo Boljitka donijelo je zaključak kojim će se preko svojih županijskih zastupnika inicirati izmjene županijskog Programa poticaja u ZHŽ, kako bi se uvrstili i mali proizvođači koji proizvode manje količine poljoprivrednih proizvoda, a koji ne podliježu federalnim poticajima, kako bi im se pomoglo jer u našoj županiji ima puno malih poljoprivrednika, kojima je to skoro jedini izvor prihoda, od kojeg žive oni i njihove obitelji. Jer jedino ukoliko ljudi mogu živjeti od svoga rada, to jamči ostajanje na rodnoj grudi, a ne puke fraze, koje im se plasiraju.

    Sastanku je  nazočio  i Boljitkov dopredsjednik, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, Jerko Ivanković Lijanović koji je članove povjerenstva izvijestio da je Vlada Federacije BiH, odobrila financijska sredstva za sanaciju puta Ljuti Dolac-Kruševo, što će stanovnicima Blata omogućiti svakako lakši pristup njihovim domovima, te poboljšati kvalitetu življenja.