• Jerko Ivanković Lijanović: Ja sam legitimniji Hrvat od Čovića

  1. U prostorije CIK-a ste stigli, simbolično, s metlom. Možete li pomesti aktuelnu vlast na narednim izborima?

  “Svakako da možemo pomesti aktuelnu vlast. Stanovnici BiH u nedjelju 7.10. vlast imaju u svojim rukama i mogućnost da upravo oni odluče u kojem će smjeru dalje krenuti budućnost naše domovine. Dosadašnji pokazatelji, posebno u Federaciji BiH kažu da su stanovnici više nego ikada spremni da izađu na izbore i svojim glasom naprave neophodne i željnono očekivane promjene i da politike etničkog konflikta i mržnje zamjene politikama međusobne saradne i ekonomskog razvoja.”

  Manje birokratije

  “Uvjeren sam da ćemo zajedno sa našim najvažnijim saveznicima, stanovnicima naše prirodno bogate i prelijepe domovine kojih je samo u FBiH s pravom glasa oko dva miliona, pomesti aktuelnu vlast.”

  2. Politički lideri nisu dogovorili izmjene Izbornog zakona, može li BiH zapasti u krizu nakon općih izbora? 

  “Dragan Čović i Milorad Dodik nisu željeli da se donesu izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi stvorili pretpostavke da i nakon izbora mogu generirati krize upravo na temelju etničkog konflikta i još dubljeg siromaštva te razvaljivat državu i dalje. Zato je iznimno važno da stanovnici, prije svega u Federaciji BiH, jednim referendumskim izlaskom na opće izbore i velikom podrškom svima nama koji se borimo protiv takve politike pošalju jasnu poruku da nam je i previše generiranja kriza i da su nam napokon potrebne politike etničke suradnje i ekonomskog razvoja više nego ikada.”

  3. Vaša stranka zagovara ukidanje kantona u Federaciji BiH. Šta bi to donijelo građanima i šta mislite o prijedlogu Jasmina Imamovića?

  “Boljitak je još 2013. godine prvi javnosti prezentirao ideju o ukidanju kantona, koja je čak bila i u parlamentarnoj proceduri. Ukidanjem kantona bi razriješili svakako tešku situaciju u kojoj se trenutno nalaze stanovnici u Federaciji BiH. Uštede koje bismo napravili iznosile bi do 500.000 KM, koje bismo uložili u otvaranje radnih mjesta kako nam mladi ne bi odlazili trbuhom za kruhom iz svojih domova i od svojih porodica. Imali bismo adekvatna sredstva za porodilje, za redovne i dovoljne dječije doplatke, za kvalitetnije zdravstvo, školstvo, smanjili bismo birokraciju, pojednostavili administraciju i smanjili procedure za rješavanje svih potreba naših stanovnika.
  Prijedlog Jasmina Imamovića koji je nastao nakon mog i Boljitkovog prijedloga nije loše rješenje, ali je nedovoljno, jer ponovo ostavlja u Vladi po jednog ministra za svaki kanton što je potpuno bespotrebno jer nam je dosta i jedna Vlada FBiH sa ministrima po resorima i jednodomni parlament, kako bismo napravili jednu ekonomičnu i efikasnu administraciju za sve naše stanovnike.”

  4. Lider HDZ-a konstantno govori o legitimnom predstavljanju. Je li on jedini legitimni predstavnik Hrvata u ovoj zemlji? 

  “Nesporno je da lider HDZ-a naravno nije jedini legitimni predstavnik za kandidata za člana Predsjedništva BiH. Ako se osvrnemo i na posljednje izbore održane u Mostaru, gradu u kojem on živi, Narodna stranka Radom za boljitak i ja smo pobijedili njega i njegov HDZ BiH, tačnije, dobili smo više glasova od njih, tako da mojim izborom u Predsjedništvo BiH nakon 7. oktobra neće biti prilike za prigovor o bilo kakvoj legitimnosti odnstrane HDZ BiH i njegovog lidera.”

  5. Kako gledate na retoriku pojedinih političara, koji pred izbore potežu za ratnim, a ne ekonomskim temama? 

  “Favoriziranje ratnih, a ne ekonomskih tema pred izbore je očajnički pokušaj zadržavanja loše politike etničkog konflikta i siromaštva koji se kod nas, nažalost, razvlače više od 25 godina. Međutim, vjerujem u naše stanovnike koji imaju vlast u rukama, da će u oktobru kazniti sve one koji se vraćaju u prošlost, a ne nude adekvatna rješenja za budućnost.”

  6. Nakon što se završio postupak protiv Vas osuđujućom presudom, kako danas gledate na to, da li biste ponovili istu grešku ukoliko bi opet bili ministar?

  “Na moju sreću, nema greške u mom radu u federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ja sam u svom mandatu napravio najveći iskorak u odnosu na sve ministre prije i poslije mene, u pravcu povećanja proizvodnje hrane, što je neophodno zemlji poput BiH, jer već više od 20 godina proizvodimo samo 20 posto potreba za hranom, a 80 posto uvozimo.
  Većina poljoprivrednika danas žali za mjerama koje su imali u mom mandate, jer sam im značajno povećao podršku i osiguravao adekvatne otkupne cijene, pa je i kao primjer to da je cijena otkupa malina u cijelom mom mandatu bila tri KM i više, smilja četiri KM i više i tako je svih drugih proizvoda bila adekvatna otkupna cijena.”

  Montiran proces

  “Sve mjere koje sam provodio u mom mandatu ćemo vratiti, odmah nakon pobjede u nedjelju, 7. oktobra, te osigurati poljoprivrednicima status koji su imali tada.
  Pokušaj moje nepravomoćne osude neće uspjeti, jer se radi o politički montiranom procesu kako bi se diskreditirali rezultati koje sam ostvario u mom mandatu. Put do pravde i istine je dug i težak, ali dostižan.”

  OSLOBOĐENJE PORTAL

Comments are closed.