• Grudski poljoprivrednici u strahu od poplava

  27.01.14. Stanko Lukenda s poljoprivrednicima u obilasku terena”Bojimo se da se ne ponovi prošlogodišnja situacija, kad smo zbog poplava uzrokovanih visokim vodostajem zbog režima rada hidrocentrale Peć-Mlini, kasnili s radovima i imali ogromne štete”, kazao je prilikom obilaska terena Stanko Lukenda predsjednik Udruge poljoprivrednika ”Bekija”. U strahu smo zbog prošlogodišnjeg iskustva kad su nam stradali jesenski usjevi žita, a proljetna sjetva se nije mogla ni obaviti jer se voda predugo zadržavala, upravo radi rada spomenute hidrocentrale”, dodao je Lukenda.
  ”Mi smo na ovo već upozoravali. Poljoprivrednici su u pravu. Štetu je bilo moguće ublažiti da se poštovao zakon. Naime do sada je općina Grude od HE P.Mlini dobila ukupno 4.500.000 KM i da se poštovao zakon trebali su do sada uložiti 2.250.000KM u infrastrukturne objekte na područjima MZ Drinovci i Tihaljina i isto toliko zadržati za potrebe općine, ali nažalost općinska većina koju predvodi HDZ BiH odlučila je sve zadržati za sebe”, kazao je Vlado Rašić općinski vijećnik Narodne stranke Radom za boljitak u OV Grude.
  ‘Dokaz ovome je i na prošloj sjednici O.V Grude gdje su vijećnici HDZ BiH odbili amandman za proširenje most na rijeci Tihaljini u mjestu Zaside Donje MZ Tihaljina iako među tom većinom sjede i vijećnici iz Tihaljine i Drinovaca ali pod utjecajem stranačke stege morali su glasati protiv ovog amandmana. Podsjećamo da su općine dužne od prikupljenih sredstava u iznosu od minimalno 50% tih naknada investirati u infrastrukturne projekte područja koja su oštećena hidroakumulacijom, na temelju zaključka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (DN broj 02-02-874/09 od 30. srpnja 2009. godine). Napominjemo da je u 2012 .godini renta za rad Pogona HE Peć Mlini na području općine grude Grude iznosila je rekordnih 930.494,40KM”, rekao je Boljitkov vijećnik Rašić i dodao: ”Problemi oko visokog vodostaja koji ometaju poljoprivrednike u obrađivanju zemlje na području Drinovaca ne prestaju, pa mi vijećnici Boljitka, ovim putem apeliramo na načelnika općine Grude, da se angažira kako bi se poljoprivrednicima, kojima je ovo jedini izvor prihoda omogućilo da nesmetano žive od svog rada.”
  Prema riječima Mate Čuline, poljoprivrednika iz Drinovaca općinske službe (služba za gospodarstvo) su u potpunosti nezainteresirane za rješavanje ovog problema, jer visina vodostaja je izravno vezana sa radom Hidroelektrane u Peć Mlinima od koje Općina Grude ubire naknadu pa samim time i ne želi da riješi spomenuti problem.

  Napominjemo da općina Grude od naknade za rad Hidroelektrane ne izdvaja zakonom propisana novčana sredstva Mjesnoj zajednici Drinovci kojima bi se sanirale nastale štete od poplave. Koliko se teško izboriti poljoprivrednicima za svoja prava govori i podatak da se Čulina obratio i policijskoj postaji u Grudama da iziđe na teren i napravi zapisnik o stanju na poplavljenim površinama na što dobiva odgovor da ni oni nisu nadležni za ovaj problem.

  Još daleke 1945.g. ručno je iskopan i sagrađen tunel dužine oko 1300 m za odvodnjavanje Drinovačkog polja koji je omogućavao obrađivanje poljoprivrednih površina i nikada nije bilo ovakvih problema do trenutka kad se pustila u rad Hidroelektrana P.Mlini i tada nastaju noćne more za Drinovačke poljoprivrednike.

  Uz ovaj tunel postoji i prirodni ponor “Šajinovac” na kojem je Elektroprivreda izgradila ustavna vrata kojima je onemogućila nesmetan protok vode što direktno izaziva poplave polja s tim da imaju utjecaj na rad već spomenutog tunela za odvodnjavanje tako da u nijednom trenutku ne mogu poreći svoju odgovornost za nastale štete poljoprivrednika.

  Zbog navedenih činjenica i nesposobnosti i inertnosti načelnika Grizelja, mnogi poljoprivrednici su prisiljeni sjetvu ječma i pšenice ostaviti za proljetnu sjetvu koju neće pod ovim uvjetima uspjeti obaviti, te će im zbog toga propasti nabavljeni sjemenski materijal čija je cijena ni manje ni više nego 1.80km po kilogramu plus umjetna gnojiva, a o uloženom trudu da i ne govorimo.