• Boljitak je stranka koja može pomiriti sve strane

   

  10379328_10204080542876134_1889427944_n (1)Enes Omerović, doktor veterinarske medicine, biznismen, Brčak prije svega kojeg cijela regija Tuzle, Brčko distrikta i okolice uvažava i poštuje, potencijalni je kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

  Veliko radno iskustvo u struci, pošten odnos sa svima koji ga poznaju i sa kojima surađuje, Enesova su osnovna odličja koja su ga dovela i na mjesto predsjednika Boljitka u Brčko distriktu.

  1. Narodna stranka Radom za boljitak kao jedina višeetnička politička stranka u BiH, njen Program koji se zasniva na evropskom putu BiH, smatrate li da su ključ za boljitak Brčko Distrikta?

  Enes Omerović: S obzirom na sva poslijeratna dešavanja i utjecaj političkih ali vodećih opcija, kada je u pitanju razvoj Brčko Distrikta i generalno BiH, trebale su napraviti poziciju za sve građane i pozitivnu situaciju. Učinile su to da je danas nakon 20 godina od rata, gore nego u tom poslijeratnom periodu.

  Sve ono što se moglo unaprijediti i sve ono što je trebalo i moglo da donese boljitak građanima BiH uskraćeno im je zbog političkih i etničkih sukobljavanja. Nema pomaka prema naprijed.

  Godine 2004. sam imao mogućnost biti ministar za poljoprivredu u Brčko Distriktu. U tom periodu sam bio u ekspanziji sa privatnom firmom i odbio sam ulogu ministra. Nakon 20 godina sam razočaran. Jedan od motiva zbog kojih sam pristupio Narodnoj stranci Radom za boljitak je njena kvalifikacija multietničnosti, koja u svom nazivu ima poruku koja kaže ”Radom za boljitak”.

  Sve dosadašnje koalicije i stranke koje su pokušavale ovdje nešto napraviti nisu uspjele (SDA, SDP, SDS…). Da Brčko nema status kakav ima i sredstva i prava koja mu je dodijelila Međunarodna zajednica, davno bi sve propalo.

  Boljitak će u narednom periodu imati uspješne rezultate u Brčkom jer već sad u svojim redovima imamo ljude koji znaju i žele u Brčkom napraviti boljitak i dovesti ga na nivo grada koji zaslužuje biti.

  Motiv zbog kojeg sam prihvatio biti dio Boljitka jeste da u narednom periodu i narednih godina zajedničkim snagama uspijemo da se izborimo za poziciju u vlasti i da građanima i poljoprivrednicima izborimo bolje uslove.

  1. Prema vašem mišljenju, nekoga ko je stručan u oblati veterine, poplave koje su zadesile područja BiH i napravile velike štete i u stočnom fondu, šta je to što organi vlasti treba da prihvate kao sugestije i na koji način smatrate da bi vi mogli dati doprinos u trenutnoj situaciji i ublažavanju svih posljedica koje su se desile?

  Enes Omerović: Prije svega individualni, odnosno samostalni proizvođači na području Brčko Distrikta oslonjeni su jedino sami na sebe i bukvalno nemaju neku organizacijsku strukturu koja bi ih štitila od elementarnih nepogoda i sličnih situacija. Ne postoji niti neko adekvatno udruženje. Smatram da bi s obzirom na postojeća određena sredstva trebalo nadoknaditi štete koje su prouzrokovane, i to ne samo u segmentu stradale stoke, već cjelokupne poljoprivredne kulture. Potrebno je adekvatno napraviti procjene i nadoknaditi nastalu štetu svim vrijednim poljoprivrednicima. Također ono što je jako bitno i neophodno prije svega jeste sanacija terena. Voda od poplava se ipak na određenim područjima zadržavala 10 – 15 dana gdje su sistemi septičkih jama, štala, uginulih životinja plutali, plivali, raspadali se i u tom momentu patološke bakterije koje se razbijaju u tim procesima su velika opasnost za ljude i životinje i proizvodnju koja je preživjela. Prije svega treba uraditi, sistemski neophodnu deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju svih poplavljenih objekata, što prije završiti uklanjanje leševa.

  Poljoprivrednicima poslije treba obezbijediti novi stočni fond ili im nadoknaditi štetu s iznosima od kojih će sami ponovo moći pokrenuti svoje biznise i proizvodnju.

  1. Boljitak je od svog osnivanja prepoznatljiv po borbi koja se odnosi na zaštitu domaće proizvodnje, na jačanju domaće proizvodnje, na stalnoj težnji za povećanje izdavanja sredstava za poljoprivredne poticaje. Kako vi komentarišete odnos državnih vlasti koji su u protekloj godini propustili priliku da od Evropske unije iz IPA fondova za domaće poljoprivredne proizvođače i sve one koji se bave proizvodnjom propuste oko 90 miliona KM i da li smatrate da bi korištenjem tog novca mogli i u Brčko Distriktu napraviti neke konkretnije stvari u smjeru boljitka poljoprivrede i privrede?

  Enes Omerović: Ti propusti su nastali zbog banalnih stvari kojima se bavi aktuelna politika na nivou BiH. Osnovna problematika po kojoj oni kroje vlast je etičnost. Zbog takvog odnosa i preokupiranosti takvim stvarima ne možemo se dogovoriti oko bitnih stvari i propuštamo priliku uzeti ono što nam se daje. Takav politički odnos je poražavajući i sraman za ovo društvo.

  Poljoprivredni proizvođač ne dobije sredstva koja bi ga trebala potaknuti na još jaču proizvodnju koja će moći da konkuriše i na stranom tržištu i ne mogu zadovoljiti neke standarde i propise koji se traže od njih. Sva ta kašnjenja koštaju građane BiH, zbog čega imamo zastoje, nizak životni standard. Sredstva koja nam daje EU ostaju neiskorištena.

  Boljitak je zbog toga, stranka koja može pomiriti sve strane, stranka koja sa svojim izabranim predstavnicima u vlasti može utjecati na dogovor i da BiH odblokira put ka EU.