• Boljitkov ministar Ilija Šljivić nastavlja borbu za bolji status poljoprivrednika HBŽ-a

  f663a6ffe5d226618599b83cdedd833f_XLU sklopu Plana i programa rada Ministarstva za 2014. godinu i redovnog obilaska i upoznavanja s kooperantima u cilju sagledavanja stvarnog stanja na terenu, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ilija Šljivić posjetio je jučer poljoprivredne proizvođače u mjestu Komorani u Livnu i farmu „Tomislavgrad“ u Tomislavgradu.

  Ministra su u mjestu Komorani u Livnu primili poljoprivrednici okupljeni u Udruzi proizvođača autohtonog livanjskog sira „Cincar“.
  Domaćini su upoznali ministra s članovima udruge, načinom djelovanja, uvjetima rada, te dosadašnjom suradnjom s županijskim resornim ministarstvom.
  Iskazali su svoje nezadovoljstvo poticajima kako iz federalnog, tako i iz županijskog Proračuna. Predlažu da se poticaji na županijskoj razini izmjene, kako bi kooperanti koji su prijavljeni u sustavu poticaja ostvarivali poticaj po muznom grlu, bez obzira da li se vrši otkup mlijeka ili ne i da se poticaji ovčarstvu nastoje isplatiti po odrasloj ovci, a ne po stadu, kako je to do sada bio slučaj.
  Isto tako traže da se iz Proračuna Hercegbosanske županije za 2014. godinu osiguraju sredstva za čišćenje kanala u Livanjskom polju u mjestu „Table“, kako bi se osiguralo napajanje stoke i navodnjavanje obradivih poljoprivrednih površina.

  Ministar je pri posjeti farmi „Tomislavgrad“ u Tomislavgradu iskazao zadovoljstvo viđenim, ponajviše što ova farma zapošljava 40 djelatnika i činjenicom da se tu dnevno proizvede 11.200 litara mlijeka. Ukupno je na farmi 1200 grla stoke, od čega 540 muznih grala i 200 steonih junica, a vlasnik pored problema s pripremom hrane zbog protekle sušne godine nije iskazao dodatne probleme.

  Ministar Šljivić je kazao da su iz svih dosadašnjih posjeta poljoprivrednim proizvođačima koji se bave ovčarstvom i govedarstvom uočeni isti problemi, te da će Ministarstvo kroz izmjene načina poticaja pokušati udovoljiti zahtjevima poljoprivrednika.