• EU kaže: BiH ima nade ali bez ovih lidera

    20.01.2014. EU kaze BiH ima nade ali bez ovih lidera

    Evropska unija i njene institucije stalno ponavljaju da je dužnost političara u BiH da se dogovore i da prave funkcionalan sistem za njihove građane. Nažalost cijela javnost u BiH, u regionu i cijeloj Evropi svjedok je da je taj proces nemoguć. Nemoguć je iz razloga što politički lideri u prvom planu uvijek imaju samo lične interese i zadovoljavanje svojih stranačkih potreba. Neki zvaničnici EU danas su pokrenuli inicijative o izgradnji BiH i njenih institucija, prije svega novih institucija kao što je vrhovni sud, čime šalju poruku da BiH ipak ima budućnost u porodici koja se zove EU. S druge strane drugi zvaničnici poručuju nam da ipak BiH nema budućnost pri tome misleći na ovakav odnos koji generiraju najodgovorniji lideri na nivou BiH. Evropski zvaničnici jasno kažu ”BiH je sama digla ruke od sebe i mi je ne želimo silovati”.

    Također ponovljeno je cijeloj javnosti u BiH, regionu i u svijetu da je implementacija presude Suda za ljudska prava u predmetu ”Sjedić-Finci” zaista jednostavna. Isto tako poručeno je da se ne vjeruje odgovornim liderima i jasno kazano ”Kada niste riješili ovako jednostavan problem, kako ćete uspjeti riješiti nešto drugo”.

    Građani BiH nad liderima koji ih guraju u dužničko ropstvo, u propast, glad i bijedu moraju imati na umu sve to narednog oktobra ove godine kada se održavaju parlamentarni izbori. Pogotovo to treba da imaju na umu oni koji su obespravljeni, kojima se oduzima uživanje prava da biraju i da budu birani. Kao što i fotografija simbolizira, više je neljudskoj vrsti stalo do provedbe presude, za koju smo uvjereni da bi se lakše i prije dogovorila oko svih gorućih problema u BiH nego vladajuća elita. Izmjene Ustava BiH su nažalost postali najveća enigma za zemlje članice EU. Razlog tome je katastrofalan i neodgovoran odnos lidera u BiH prema onima koji su ih birali.