• Neefikasnu i preglomaznu administraciju zamjeniti novim radnim mjestima u proizvodnom sektoru

  18.01.13.-Mersed Serifovic, dopredsjednik NS Radom za boljitakNa današnjoj sjednici Kolegija Skupštine TK većinom glasova je podržana inicijativa za hitno donošenje mjera za sanaciju deficita u Tuzlanskom Kantonu. Vladi Kantona ostavljen je rok od sedam dana da se izjasni o ovom pitanju.

  Na prijedlog Merseda Šerifovića, dopredsjednika Narodne stranke Radom za boljitak i predsjednika Kluba poslanika Narodne stranke Radom za boljitak Kolegij Skupštine TK uputio je zahtjev Vladi da se u rad Skupštine u februaru uvrste mjere za prevazilaženje krize i pokrivanje deficita koji trenutno iznosi preko 110 miliona KM.

  „Ono što očekujem kao poslanik jeste da narednih sedam dana kao Kolegij Skupštine zvanično dobijemo ovaj akt i očitovanje Vlade, kako bi i dalje kroz opozicione aktivnosti mogli djelovati, a sve u cilju izvlačenja glave iz pjeska“, izjavio je za RTV Slon Mersed Šerifović, dopredsjednik Boljitka i predsjednik Kluba poslanika Narodne stranke Radom za boljitak.

  Hitan program mjera sanacije deficita ističe Šerifović podrazumijevao bi, između ostalog  bolju raspodjelu novca, mjere štednje, naplatu koncesija i smanjenje administracije.

  „Moramo uvesti moritoring na zapošljavanje u administraciji kantonalnoj i u javnom sektoru, a povećati zapošljavanje u privredi,odnosno za stvaranje novih vrijednosti. Nadalje, samo uštedama kroz 2% uštedili bi oko 20 miliona KM u TK“, kazao je Šerifović.

  Po svemu sudeći pred Vladom TK nije nimalo lak zadatak, budući da se svakodnevno suaočava sa enormnim rastom deficita zbog čega se građani u našem kantonu nalaze u teškoj situaciji sa najmanjim prihodima u Federaciji, iako je ovo područje bogato resursima i prirodnim blagodetima. Sve to, smatra Šerifović potvrđuje tezu da su kantoni neodrživa kategorija.

  „Kroz jednu deklaraciju, jedan sveopšti stav treba ukinuti sva radna mjesta u Skupštini i u administraciji, odnosno u Vladi kantona, tj. Ukinuti kantone, a ljude zbrinuti kroz općinski i federalni nivo i to je ključna mjera“, ističe Šerifović.

  Šerifovićev prijedlog podržan je većinom glasova na Kolegiju Skupštine, a da li će dobiti podršku Vlade javnosti bi trebalo biti poznato do 28. januara tekuće godine.

  Izvor: RTV Slon