• Hasan Samardžić: Spas od finansijskog kolapsa FBiH je ukidanje kantona

  hasan samardzicHasan Samardžić, Boljitkov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, po struci hemijski tehničar,  bivši je pripadnik i Armije BiH, za www.zaboljitak.ba  govori o  mandatu federalnog zastupnika  koji je na isteku i učinjenom boljitku za građane BiH.

  Kako ocjenjujete trenutni mandat koji je pri samom kraju na federalnom nivou, šta je to što se uspjelo uraditi i šta je moglo još bolje?

  Hasan Samardžić: ”Kao dugogodišnji privrednik, kada sam ušao u Federalni parlament i postao zaista svjestan situacije i činjenice kome sam prilivao porez na ovim prostorima, pitao sam se zašto sam radio na način na koji jesam radio. Kao privrednik, a danas kao zastupnik u Federalnom parlamentu nisam uopšte zadovoljan sa radom parlamentaraca niti svim onima koji vode narode u BiH. Mislim da ljudi koji su u Federalnom parlamentu i generalno u politici, previše pričaju i sve znaju, a malo rade. Doktori se razumiju u ekonomiju, advokati se razumiju u medicinu i sl. Najbolje rješenje bi bilo smanjiti broj zastupnika u Federalnom parlamentu, jer broj od  98 zastupnika samo čini glomaznu administraciju i uzima novac naših budžetskih obveznika, a ne rade tamo ništa. A oni zastupnici i koji imaju prijedloge, izmjene i dopune ne mogu to napraviti jer moraju ići preko kluba poslanika odnosno moraju od svoje stranke kojoj pripadaju dobiti odobrenje, bez obzira da li se radi o lošim ili dobrim i korisnim za cijelo društvo, prijedlozima.

  Upravo je to na tragu inicijative Narodne stranke Radom za boljitak koja se odnosi na smanjenje skupe i neefikasne administracije u FBiH i na tragu ukidanja kantona. Kako ocjenjujete silnu želju da se opstruira ta aktivnost Narodne stranke Radom za boljitak, da se obezvrijedi jedna legalna i legitimna inicijativa koja je došla od Kluba zastupnika izabranog od strane građana u Federalni parlament?

  Hasan Samardžić: ”Građanima je poznato da je Klub zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak pokrenuo tu inicijativu ali on nije našao pozitivno mjesto u parlamentu, a zašto? Iz razloga što sve druge političke opcije , nazovimo opcije koje vladaju na ovim prostorima zadnjih dvadesetak godina nisu za ukidanje kantona. Ti kantoni su izvor finansiranja njih samih, njihovih  povjerenika i stranačkih simpatizera preko javnih ustanova, preko raznoraznih pozicija i usluga koje obavljaju u samim kantonima. Oni su sami svjesni da ukidanjem tih kantona bi izgubili određene pozicije i dobar dio glasova i mašinerije koja radi za njih a finansiraju ih preko javnih ustanova, kantona i ostalog popratnog glomaznog administrativnog aparata.

  Narodna stranka Radom za boljitak na području USK, njeni simpatizeri i građani uopšte, šta mogu očekivati u narednom periodu, konkretno na predstojećim izborima u oktobru?

  Hasan Samardžić: ”Narodna stranka Radom za boljitak u USK je u proteklom periodu, iako sam ja član stranke od 2002. godine postojala  i radila, u najbolje rečeno zatvorenom prostoru, odnosno u proteklom periodu odlučivao je o svemu jedan čovjek. Kao što je aktuelno posljednjih dana, Boljitku prilaze i dolaze predstavnici drugih političkih opcija koji su kod nas vidjeli budućnost boljitka za USK, a mislim da Narodna stranka Radom za boljitak od danas će biti bolja i otvorenija za sve građane USK. Bivša Bosanskohercegovačka stranka prava  i cijela njena infrastruktura na čelu s predsjednikom prešli su u Narodnu stranku Radom za boljitak, što je dokaz upravo da i svi građani prepoznaju boljitak kao faktor koji može BiH donijeti neku ljepšu budućnost.

  Da li su liste pripremljene, ko će biti nositelj liste za USK na predstojećim Općim izborima 2014.?

  Hasan Samardžić: ”Da, liste su pripremljene, predate Izbornom štabu Narodne stranke Radom za boljitak. Nositelj liste za USK će biti gospodin Besim Šarić, upravo bivši predsjednik stranke koja je pristupila Boljitku, a za Federalni parlament nosilac liste će biti moja malenkost. Očekujemo snažnu borbu i dat ćemo sve od sebe da građani na izborima  Boljitku daju što veću podršku  kao i do sada i da nikada ne iznevjerimo njihovo povjerenje.”