• Izvjesna nova radna mjesta

  suad-camdzic

  Suad Čamdžić, savjetnik dopremijera FBiH i ministra poljoprivrede i vodoprivrede i šumarstva, Jerke Ivankovića Lijanovića nastavlja sa već ustaljenom praksom uslova za velike projekte koji će na dugoročnoj razini osigurati boljitak svima onima koji stvaraju novu vrijednost u FBiH i BiH.

  Naime, savjetnik Čamdžić, danas (utorak 25.03.2014.) je u Banja Luci održao sastanke sa ministrima poljoprivrede RS, Stevom Mirjanićem i ministricom za prostorno uređenje RS-a, građevinarstvo i ekologiju, Srebrenkom Golić.

  Otvaranje firme za preradu animalnog otpada koja nedostaje Bosni i Hercegovini, bio je povod ovih susreta. Delegacija investitora, inače iz Belgije koji ovakvu firmu posjeduje u Srbiji, u Indžiji, danas je u Banja Luci bio predvođena zastupnikom za BiH, Sašom Jurčenko koji je učestvovao prezentaciji djelatnosti i dovođenju ove firme u BiH.

  „Danas smo sa partnerima iz Beligije i RS-a tražili način za zajedničkim nastupom prema zbrinjavanju životinjskog otpada. Ukupna investicija u ovom projektu iznosi 12,5 miliona eura. Bitno za ovu investiciju i rješavanje problema životinjskog otpada su kapaciteti koji posjeduju gas obzirom da gas predstavlja jedan od bitnijih faktora u procesu proizvodnje. Neophodno je napomenuti da se otvaranjem ovakve firme u Bosni i  Hercegovini stvaraju neophdni uslovi traženi od strane EU, po pitanju odlaganja otpada, a iznad svega stvaraju se uslovi za otvaranje pedeset novih radnih mjesta. Ideja je da se druga i treća kategorija otpada prerađuje u BiH, a prva kategorija odvozi u Srbiju“. rekao je savjetnik Čamdžić.

  Na ovaj način iskoristile bi se i povoljne odrednice iz Sporazuma između BiH i Srbije, a koji se odnosi na ubrzanje stvaranja uslova za zajedničke projekte između Srbije i BiH.

  Ministrica Golić kao i ministar Mirjanić istakli su spremnost za davanje maksimalnog angažmana ovome projektu.

  Delegacija belgiskih investitora današnje sagovornike pozvala je u Indžiju kako bi se na licu mjesta utvrdili sve daljne i neophodn činjenice za implementaciju projekta i razradio nastavak ostvarenog kontakta i saradnje.