• Boljitak Širokobriježanima izborio 5,6 miliona KM za navodnjavanje gazdinstava

  ana-basic

  ŠIROKI BRIJEG – U Širokom Brijegu Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva krenulo je s realizacijom višemilijunskog projekta rekonstrukcije sustava za navodnjavanje, a koji bi trebao povećati poljoprivrednu proizvodnju. Naime, radi se o rekonstrukciji sustava za navodnjavanje koji je dio podprojekta nazvanog “Mostarsko blato”, a u sklopu “Projekta razvoja sustava za navodnjavanje u FBiH”.

  Vrijednost projekta 5,6 milijuna KM

  “Iznimno sam zadovoljna što su radovi na rekonstrukciji sustava za navodnjavanje na području općine Široki Brijeg započeli prema predviđenim rokovima i nadam se da ćemo ih uspjeti i završiti u okviru zadanog vremena. Projekt rekonstrukcije sustava za navodnjavanje na području općine Široki Brijeg je dio podprojekta nazvanog “Mostarsko Blato”, a u sklopu “Projekta razvoja sustava za navodnjavanje u FBiH”, kazala je Ana Bašić, savjetnica Jerka Ivankovića Lijanovića, federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Boljitkova vjećnica u OV Bosansko Grahovo.
  Ukupna vrijednost radova je oko 5,6 milijuna maraka, a ugovorima je predviđeno da se radovi završe u idućih 18 mjeseci.
  “Zahvaljujući angažmanu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uspjeli smo osigurati sredstva od Svjetske banke kako bismo sanirali postojeći sustav, koji sadrži oko 70 km kanala, koji su stari više od 50 godina i većina ih je u lošem stanju, najviše zbog neodržavanja. Mnogo objekata treba značajne popravke ili zamjenu, a tri glavna akvadukta o kojima cijeli sustav ovisi trebaju značajne popravke”, kazala je Bašić.
  Cilj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ovim projektom je omogućavanje kvalitetnijeg života stanovnicima Širokog Brijega, te osim toga i mogućnost intenzivnijeg bavljenja poljoprivredom na rečenim lokacijama. Proširenje i rekonstrukcija postojećeg sustava navodnjavanja dovest će do izvjesnog poboljšanja u sektoru poljoprivredne proizvodnje.
  “Postojanje dobrog i održivog sustava navodnjavanja je preduvjet i sigurnost za ruralni razvoj projektnih lokacija. Smatramo također kako će ovo doprinijeti ostanku stanovništva na podprojektnim lokacijama, kao i povećanju broja poljoprivrednih proizvođača”, istaknula je Bašić.

  Radove izvode domaće tvrtke

  Važno je također naglasiti da cijeli projekt vodi Ministarstvo poljoprivrede i da Širokobriježani neće izdvajati nikakva sredstva, jedina obveza Općine Široki Brijega je bila riješiti imovinsko-pravne odnose te izdati potrebne dozvole za radove.
  “Poznato je da se mi u našem ministarstvu zalažemo za ‘domaće’, pa shodno toj proklamiranoj činjenici radove na cijelom projektu izvode i domaće tvrtke, jedna iz Širokog Bijega (Hering), a druga iz Mostara Konzorcij (Amitea i Grazit), a sami projekt je podijeljen na četiri LOT-a. Tako da se LOT 1. odnosi na Akvadukt preko rijeke Lištice u Borku, LOT 2. Vrelo Borak – Buk – Uzarići – Jare – Biograci (gl.kanal), LOT 3. Akvadukt u Borku – Oklaji – Trn –  Zavoznik – Mokro – Turčinovići (gl. kanal) i na kraju LOT 4. su kanali na području Knešpolja, Gornjeg i Donjeg polja (Orovnik) i Žvatić”, dodala je Bašić.