• Jačamo i još transparentnije razvijamo ruralni biznis

  14.05.2014. Detalj sa dogadjajaU srijedu 14. 05. 2014. godine Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva održalo je medijsku prezentaciju Programa ruralnog razvoja Vlade FBiH, na lokalitetu Donje Biosko u okolini Sarajeva. Prezentaciju Programa  otvorio je dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović.

  ‘’Donošenjem Odluke o pristupanju izrade Programa ruralnog razvoja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izravno krenula putem stvaranja praktičnih uvjeta za uvođenje principa EU politike ruralnog razvoja i ispunjavanja EU standarda. Ovaj pristup značajno će povećati razinu potrebnih znanja i institucionalne uređenosti Bosne i Hercegovine, a osobito FBiH što može biti od velike važnosti za korištenje predstojećih programa iz fondova EU. Osnovi ciljevi Programa ruralnog razvoja jesu stvaranje kvalitetnog ambijenta da poljoprivredni proizvođači, prerađivači ali i druge gospodarske djelatnosti na ruralnom prostoru podignu ekonomsku učinkovitost i stvore nova radna mjesta. S ponosom ističemo da su u izradu Programa aktivno uključena, i na tome smo im iznimno zahvalni, sva relevantna federalna ministarstva, odbori za poljoprivredu Parlamenta Federacije BiH, institucije nadležne za poljoprivredu i ruralni razvoj sa državne, entitetske, kantonalne i razine Brčko Distrikta, nevladine organizacije, različiti zavodi, znanstvene i stručne institucije. Upravo njihovo sudjelovanje u procesu daje nam sigurnost da radimo dobar posao i da će ovaj Program uroditi višestrukim plodovima na korist ruralnog prostora u Bosni i Hercegovini’’, istakao je dopremijer i ministar Ivanković Lijanović.

  Ovim je zvanično otvorena Javna rasprava o dokumentu Programa ruralnog razvoja u FBiH. Program je cjelokupnoj javnosti dostupan na web stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, www.fmpvs.gov.ba, za primjedbe i prijedloge poljoprivrednika i svih zainteresiranih strana u FBiH.

  Ovaj Program će osigurati sredstva u iznosu od 25 milijuna KM na godišnjem nivou, koja će ići direktno u ruralni biznis kako bi se podržale ruralne zajednice i poljoprivrednici. Ovim se žele proširiti ekonomske aktivnosti i stvoriti mogućnosti za zapošljavanje u ruralnim područjima.

  Na ovaj način Vlada FBIH i resorno ministarstvo direktno utječu na konkurentnost ruralne ekonomije koja će biti usklađena sa ruralnom ekonomijom susjednih država i promovirati će se zaštita okoliša u skladu sa standardima EU.

  Partner ovog projekta je firma Catalys čiji je direktor Ian Baker prilikom današnjeg otvaranja javne rasprave istakao važnost cjelokupnog projekta te prigodnom porukom pomenuo važnost uključivanja i samih građana i predstavnika medija u raspravu koja će trajati do 10. 06. 2014. godine.14.05.2014. Brosura