• Jerko I. Lijanović: Cilj su nam veći poticaji poljoprivrednicima

    Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBIH Jerko Ivaković Lijanović je u svom govoru prilikom otvaranja „Dana jagodičastog voća“ u Ćeliću ukazao i na tešku situaciju u kojoj se nalazi domaća poljoprivreda, prije svega, zbog lošega vođenja poljoprivredne politike proteklih godina, te izostanka političke volje da se naši poljoprivredni proizvođači adekvatno zaštite.

    „Stoga je naš cilj izboriti se za povećanje proračunskih sredstava za poljoprivredu, ali i za uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje, i trajnih i sezonskih. Sadašnjih 3% iz Federalnoga proračuna, koliko se izdvaja za poljoprivredu, nije dovoljno, posebice imajući u vidu susjedne i zemlje EU-a koje značajno potiču poljoprivrednu proizvodnju. Očekujemo od Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara da povećaju porez na luksuz i uvedu zaštitne mjere, čime bi entitetskim vladama osigurali dodatna sredstva, a kako bi, onda, iste mogle uvažiti naše zahtjeve za povećanjem sredstava za poticaje u poljoprivredi“ kazao je Ivanković Lijanović.

    „Ove godine na području općine Čelić proizvedeno je 800 tona jagoda, od čega je dio plasiran i na zahtjevnom svjetskom tržištu, što je veliki uspjeh ove općine i svih pet tisuća poljoprivrednih proizvođača. Posebno me raduju i ogromna nastojanja lokalne zajednice kada je u pitanju pokretanje prerađivačkih kapaciteta u Tvornici za preradu voća i povrća u Čeliću, što će dovesti i do novoga zapošljavanja, ali i do mogućnosti sigurnoga otkupa svih poljoprivrednih proizvoda“ dodao je Ivanković Lijanović, naglasivši kako će se zalagati da ovi i ovakvi projekti uspiju i dobiju neophodnu potporu.

    Federalnom dopremijeru i ministru Ivankoviću Lijanoviću ovom prigodom urečeno je i priznanje „Prijatelj manifestacije“.