• Lijanović: ”Premijer Čosić neka se ne brine, ipak nakon izbora 2018. godine kada ostane bez radnog mjesta u županiji/kantonu radno mjesto ćemo mu ponuditi u realnom sektoru”

    ”Ovim putem želim izraziti potpuno razumijevanje prema brigama premijera Zapadnohercegovačke županije/kantona jer je očito on jedan od prvih koji će ostati bez radnog mjesta, odnosno pozicije premijera i završiti na listi Zavoda za zapošljavanje nakon Općih izbora 2018. godine kada ćemo ukinuti županije/kantone.

    Možda je i jako važno da kao čovjek i stanovnik FBiH osjeti kako je biti na listi za čekanje posla u Zavodu za zapošljavanje te tako će barem na kratko suosjećati sa stotinama hiljada stanovnika u FBiH koji se već godinama nalaze na listi nezaposlenih. Tada će, siguran sam i sam aktuelni premijer Čosić shvatiti koliko je važno bilo županije/kantone ukinuti s obzirom da njegovo nezaposlenje neće trajati tako dugo kao kod većine stanovnika u FBiH jer ćemo tada i njemu kao i svim ostalima stvoriti uslove za rad u realnom sektoru.

    Međutim, sa premijerom Čosićem se slažem da na području županija/kantona treba ostati zdravstvo, školstvo, policija i sudstvo, a da ih treba finansirati iz FBiH jer će tada, za razliku od danas, biti daleko više plačeni jer upravo neće biti ministara, zastupnika i njihovih savjetnika, vozača, tajnica i mnogobrojne druge rodbine koja im troši novac namjenjen upravo njima u školstvu, zdravstvu, policiji i sudstvu.

    Za informaciju premijeru Čosiću jer mu odgovor na to pitanje nije baš kristalno jasan jeste da kantoni trenutno troše preko dvije milijarde KM, a sa kantonalnim fondovima i preko tri milijarde KM, tako da neka se ne brine jer neće biti teško uštedjeti do 500 miliona KM ukidanjem kantona.

    Također, što je jako bitno jeste da novim ustavnim uređenjem se neće dozvoliti manipulacija i pozivanje na ugroženost bilo kojeg naroda ili pojedinca jer će svima biti zagarantovana jednakopravnost u FBiH”, poručio je Jerko Ivanković Lijanović kandidat za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018. povodom intervjua u kojem je premijer ZHŽ Zdenko Čosić iz HDZ-a BIH negodovao ideju o ukidanju kantona u FBiH.

Comments are closed.