• Ministar Ivanković Lijanović na ‘’Konferenciji o zaštiti medonosnih pčela u Evropi’’

  22.08.2014. Ministar Ivankovic Lijanovic na konferencijiDopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u FBiH, Jerko Ivanković Lijanović danas i sutra (22. i 23.08.2014.) boravi u Sloveniji u Mariboru gdje danas u okviru 52. AGRA međunarodnog sajma hrane i poljoprivrede učestvuje na Ministarskoj konferenciji o zaštiti medonosnih pčela u Evropi.

  ‘’Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i okoliša Republike Slovenije, ministri nadležni za poljoprivredu danas na Konferenciji razgovaraju o važnosti medonosnih pčela i pčelarstva, čimbenicima rizika koji prouzrokuju gubitke medonosnih pčela i prijedlozima za njihovu zaštitu. Sva iskustva koja smo danas razmjenili dobro će doći svima nama koji se borimo za unaprjeđenje i te oblasti poljoprivrede u našim zemljama’’, izjavio je ministar Ivanković Lijanović.

  ‘’Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, do sada je u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima maksimalno davalo podršku pčelarima, kako bi i ta proizvodnja i jedan jako plemenit posao u BiH stalno napredovao. Ja se kontinuirano borim za regulisanje načina i povečanje poticaja našim pčelarima i svakako da će iskustva koja danas ovdje dijelim s ostalim ministrima u Sloveniji biti od koristi i za bh. pčelarstvo’’, rekao je Jerko Ivanković Lijanović.

  Svi ministri današnje Ministarske konferencije o temi ‘’Zaštite medonosnih pčela u Evropi’’ u cilju doprinosa zaštiti medonosnih pčela usvojiti će i Zajedničku deklaraciju u kojoj će biti istaknuta važnost većoj posvečenosti i ulaganju u istraživanja i razvoj opstojnosti ‘’medonosne pčele’’.

  Ministar Ivanković Lijanović u toku sutrašnjeg dana prisustvovat će službenom otvaranju 52. Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA Gornja Radgona.

  22.08.2014. Detalj sa konferencije