• Na sceni je kukavički odnos tzv. političkih lidera prema građanima

  SjednicaPredsjedništvo Boljitka danas je u Gradišci održalo svoju redovnu, 65. sjednicu. Članovi Predsjedništva, podsjetili su da Bosna i Hercegovina mimo ogromnih potencijala, danas ne proizvodi ni 20 % potreba hrane koja joj je neophodna.

  Neprovođenjem presude u predmetu Sejdić-Finci, pored ostalog i u bukvalnom prijevodu, umjesto domaćim proizvođačima, ogromna sredstva iz pretpristupnih fondova zbog neodgovornosti i kukavičkog odnosa, politički lideri usmjeravaju drugim zemljama.

  „Danas smo na Predsjedništvu Boljitka razmatrali o štetama koje su nanešene Bosni i Hercegovini od strane neodgovornih lidera petorke zbog  neprovođenja presude u predmetu Sejdić-Finci. BiH je prije pet godina potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i time se obvezala da će ispuniti određene stvari kada je u pitanju domaće zakonodavstvo, a zauzvrat da će dobiti sredstva namijenjena iz EU fondova. Sa druge strane, EU je trebala otvoriti svoje tržište za BiH ukinuvši sve barijere.

  Mi danas imamo otvoreno tržište prema EU i ona je tu zadovoljila svoje kriterije, a BiH zbog njenih lidera iz petorke gubi namijenjena sredstva. Na taj način ti lideri direktno još više siromaše građane BiH koji su ih birali.

  Prošlog utorka na oba doma Predstavničkog doma BiH raspravljano je o pokretanju prvog koraka ka EU. Za predložene amandmane nije se glasalo što je klasični kukavički odnos takozvanih lidera. Sramno je da se o svojim, predloženim amandmanima nisu usudili glasati. Boljitkov rok i dalje teče“, izjavio je predsjednik Boljitka i zastupnik u ZD Parlamenta BiH Mladen Ivanković Lijanović na konferenciji za novinare koja je upriličena nakon sjednice Predsjedništva Boljitka.

  Ovim putem pozivam sve zastupnike u Parlamentu BiH, a koji dolaze iz RS-a da se ne ponašaju kukavički i da što hitnije podrže Zakon o izmjeni dopune Izbornog zakona BiH i otkoče proces eventualne blokade države na taj način. Predstavnici iz Republike Srpske se krajnje inertno ponašaju u Parlamentarnoj skupštini BiH, kada je u pitanju implementacija presude u predmetu Sejdić-Finci. Danas smo u Gradišci, dijelu Lijevče polja koji imaju fantastične resurse za razvoj poljoprivrede. Samo u prošloj godini zbog pomenutog odnosa takozvanih lidera, mi smo izgubili oko 20-25 miliona eura za poljoprivredu. Semberija, Posavina i Lijevče polje su nekada bile žitnice i proizvođeno je i više nego što je bilo potrebno. Umjesto da vraćamo ove epitete, vlast se danas bavi samo zavađanjem građana Bosne i Hercegovine i stvaranja pat pozicije u kojoj je suživot nemoguć. Takvim pristupom, vlast iz RS-a samo unosi pometnju u tijelima na nivou BiH“, dodao je Siniša Kajmaković, član Predsjedništva Boljitka i povjerenik Boljitka za Grad Bijeljinu.

  Ljubo Subotić, Boljitkov odbornik u Skupštini opštine i povjerenik stranke za Gradišku, iskoristio je priliku, te se na konferenciji za novinare zahvalio Predsjedništvu Boljitka zbog interesovanja za probleme građana u RS-u uz isticanje činjenice da je danas u ovome gradu održana sjednica Predsjedništva stranke za čiju je uspješnu organizaciju bio zadužen Boljitak iz Gradiške.

  press

  Ljubo